Najnovije vesti

POGREŠAN REZULTATA NA PCR TESTU NAPRAVIO HAOS: 1.300 Britanaca mislilo da ima koronu, među njima bilo i dece (VIDEO)
Foto: Profimedia, Shutterstock

napoverenje

POGREŠAN REZULTATA NA PCR TESTU NAPRAVIO HAOS: 1.300 Britanaca mislilo da ima koronu, među njima bilo i dece (VIDEO)

Planeta

Britanska zdravstvena služba (NHS) je stotine pacijenata proglasila korona pozitivnim nakon laboratorijske greške.

Više od 1.300 ljudi koji su davali uzorke između 19. i 23. novembra dobili su pozitivne rezultate, mada su testovi u stvari bili nevažeći.

Svima pacijentima će biti rečeno da polažu još jedan test, reklo je Odeljenje za zdravstvenu i socijalnu zaštitu (DHSC).

Dankan Lerkomb, čija je ćerka dobila pogrešan rezultat, rekao je da je to bila "više nego nezgodna greška".

Direktor PR kompanije iz Mejdstona rekao je da su njegovo dvoje dece, starosti 14 i 9 godina, iz škole poslani kući da se samoizoliraju i da nije mogao da radi.

Rekao je da njegova 14-godišnja ćerka nije napustila svoju spavaću sobu četiri dana, a obroci su joj ostajali pred vratima, sve dok porodica nije saznala da je rezultat u četvrtak ništavan.

„Mi smo to shvatali vrlo ozbiljno“, rekao je.

Lerkomb, bivši urednik novina San, rekao je da greška „dovodi u pitanje da li je ovaj sistem testiranja kompetentan ili ne“.

„Celokupna ekonomija oslanja se na kompetentnost ispitnih laboratorija i ako ne rade svoj posao, moraće da se pozove na odgovornost“, rekao je on.

DHSC je rekao da je reč o "izolovanom incidentu" koji je izazvan "problemom sa serijom ispitnih hemikalija" koji je uticao na testove sprovedene širom Velike Britanije.

„U potpunosti se istražuje kako bi se osiguralo da se ovo više ne ponovi“, rekli su iz odeljenja.

Larkombova ćerka je na drugom testu bila negataivna.

„S obzirom na to da je [vlada] upravo odlučila da stavi ceo Kent u treći nivo karantina, samo se pitate da li je njihovo modeliranje pogrešno“, rekao je.

Od DHSC-a je zatraženo da komentariše da li će 1.311 netačnih rezultata uticati na regionalne cifre stope zaraze, koje su predstavljene brojem slučajeva na 100.000 ljudi.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...