Najnovije vesti

DANSKA PREMIJERKA SE RASPLAKALA TOKOM POSETE FARMI GDE SU POBIJENI MILIONI ŽIVOTINJA: Zbog jedne odluke uništena čitava industrija
Foto: Youtube/Printscreen

u strahu od korone

DANSKA PREMIJERKA SE RASPLAKALA TOKOM POSETE FARMI GDE SU POBIJENI MILIONI ŽIVOTINJA: Zbog jedne odluke uništena čitava industrija

Planeta

Danska premijerka Mete Frederiksen rasplakala se kada je posetila uzgajivača vizona koji je izgubio svoje životinje nakon vladine odluke da se pobije njih 17 miliona kako bi se sprečilo širenje korona virusa.

Opozicija je tražila od Frederiksenove da podnese ostavku i da se glasa o nepoverenju vladi u parlamentu nakon naredbe da se uništi cela populacija nerčeva. Naredbu je vlada donela početkom novembra, a kasnije su priznali da je bila nelegalna.

Vlasti su otkrile zarazu virusom COVID-19 na stotinama farmi, kao i novi tip virusa za koji se sumnjalo da bi mogao da ugrozi efikasnost vakcina.

Govoreći o šteti koja je nanesena uzgajivačima koji se ceo život bave ovim poslom, Frederiksenova je drhtavim glasom kazala da je potresena.

Odluka o uništenju čitave populacije vizona, koja je jedna od najvećih na svetu i izuzetno cenjena zbog kvaliteta krzna, dovela je vladu u tešku poziciju nakon što je priznala da nije imala zakonsku osnovu da naredi ubijanje zdravih životinja.

Nakon nekoliko turbulentnih sedmica od odluke, ministar poljoprivrede dao je ostavku pošto je unutrašnja istraga otkrila propuste u političkom procesu.

Danska je predložila zabranu uzgoja vizona u zemlji do 2022. godine. Predsednik udruženja uzgajivača kazao je da je industrija koja zapošljava 6000 ljudi i izvozi krzno u vrednosti od 800 miliona dolara godišnje uništena.

Iz opozicije tvrde da uništavanje nerčeva nije smelo početi prije nego što su doneseni planovi za kompenzaciju vlasnicima i radnicima oko 1.100 farmi.

Kurir.rs/6yka.com

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...