NAJAVA NEMAČKOG MINISTRA EKONOMIJE: Parcijalno zaključavanje u Nemačkoj moglo bi da potraje do proleća
Foto: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

lokdaun

NAJAVA NEMAČKOG MINISTRA EKONOMIJE: Parcijalno zaključavanje u Nemačkoj moglo bi da potraje do proleća

Planeta -

Nemački parcijalni lokdaun mogao bi biti produžen do početka proleća ukoliko se zaraza ne stavi pod kontrolu, izjavio je ministar ekonomije Peter Altmajer u novinskom intervjuu objavljenom u subotu.

Altmajer je kazao za novine Die Welt da nije moguće dati zeleno svetlo za ublažavanje mera dok postoji stopa od više od 50 zaraženih na 100.000 stanovnika u velikim delovima Nemačke.

"Pred nama su tri do četiri duga zimska meseca. Moguće je da će restrikcije ostati na snazi u prvim mesecima 2021. godine", navode novine njegove reči.

Kancelarka Angela Merkel juče se usaglasila sa zvaničnicima nemačkih 16 saveznih država da produže i pooštre mere protiv širenja koronavirusa barem do 20. decembra.

Nemačka je uvela "blagi lokdaun" početkom novembra, u okviru koga su zatvoreni barovi i restorani, ali je dopušten nastavak rada škola i prodavnica. Te mere suzbile su eksponencijalni rast broja zaraženih, ali se stopa zaraze stabilizovala na visokom nivou.

U nemačkoj je zabeleženo 21.695 novopotvrđenih slučajeva zaraze, pokazali su podaci Instituta za zarazne bolesti Robert Koh (RKI) u subotu, povećavajući ukupan broj zaraženih od izbijanja pandemije na 1.028.089, prenosi Reuters.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track