ŠTA ZNAJU FRANCUZI O VAKCINI PROTIV KORONE? Javno rekli neće je davati mlađim od 18 godina! (VIDEO)
Foto: EPA/RDIF HANDOUT, Shutterstock

pandemija

ŠTA ZNAJU FRANCUZI O VAKCINI PROTIV KORONE? Javno rekli neće je davati mlađim od 18 godina! (VIDEO)

Planeta -

Francuska zdravstvena uprava objavila je u ponedeljak da vakcina protiv korone neće biti odobrena za osobe mlađe od 18 godina zbog nedostatka podataka iz kliničkih ispitivanja - bar u početku.

„U početku“ neće biti dozvole za stavljanje u promet osoba mlađih od 18 godina, zbog nedostatka podataka iz kliničkih ispitivanja, saopštila je Visoka zdravstvena uprava u ponedeljak ujutru, tokom konferencije za štampu sa namerom da detaljno objasni francusku strategiju za budućnost kampanje vakcinacije.

„Preporučljivo je brzo izdati odobrenje za stavljanje u promet za vakcine i za osobe mlađe od 18 godina“, rekao je Daniel Floret, potpredsednik Tehničkog odbora za vakcinaciju, na tu temu tokom internet konferencije. „Nadamo se da će studije biti sprovedene brzo, jer sigurno ima dece koja imaju komorbiditete sa rizikom (ozbiljniji oblici), možda manje važne od određenih odraslih ili ranjivih grupa, ali veće od ostale dece“, nastavio je. "Razne laboratorije koje razvijaju vakcine nameravaju da uključe decu u drugoj fazi koja bi mogla imati koristi od odobrenja za stavljanje u promet vakcine u drugoj fazi “, kaže on.

Krajem oktobra, laboratorija Fajzer je posebno objavila da je pokrenula prva ispitivanja na 12-godišnjoj deci u Sjedinjenim Državama nakon 90 odsto efikasnih rezultata kod odraslih. „Važno je imati na umu da se kod adolescenata ne razvijaju toliko ozbiljni oblici kao kod starijih ljudi, što ne znači da deca ne obolevaju i ne umiru“, objasnio je profesor Robert Frenk, koji nadgleda testiranje.

Za ovu buduću kampanju zdravstveni organ definiše "pet progresivnih faza ... Neophodno je zaštititi najugroženije i one koji brinu o njima kao prioritet", objasnio je u ponedeljak predsednik Dominik Le Žuldek. Međutim, kod dece je manje verovatno da će razviti ozbiljne oblike bolesti, a studije su zaista kontradiktorne na temu zaraznosti asimptomatske dece. „Danas ne znamo da li ove vakcine sprečavaju prenos virusa, a kada saznamo, strategija bi mogla biti revidirana. Prema njegovim rečima, cilj je sprečiti smrtnost od Covid-19".

Ljudi stariji od 18 godina koji bi želeli da se vakcinišu, bez obzira na različite kriterijume ranjivosti i rizik od izloženosti virusu koji se koristi za određivanje prioritetne publike, trebalo bi da imaju mogućnost vakcinacije tokom faze 5 koja će se održati ovog leta. „Kada pogledamo prioritete u drugim zemljama EU, nailazimo na vrlo slične strategije“, rekla je profesorica Elizabet Buve, predsedavajuća Tehničkim komitetom za vakcinaciju (CTV).

Kurir.rs/Logično

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track