CNN O KORONA VIRUSU: Kina pravila propuste na početku epidemije! Procurili poverljivi dokumenti iz provincije Hubej
Foto: Profimedia

kovid-19

CNN O KORONA VIRUSU: Kina pravila propuste na početku epidemije! Procurili poverljivi dokumenti iz provincije Hubej

Planeta -

Američki CNN objavio je dokumente za koje navode da pokazuju značajne propuste Kine na početku epidemije korona virusa.

Dokumenti koji su procurili iz kineske provincije Hubei pokazuju da je Kina prikazivala manje brojke zaraženih korona virusom, da su joj trebale nedelje da dijagnostifikuju nove slučajeve i da nisu javnost obavestili o vrhuncu sezone gripa u decembru prošle godine, što se poklapa s vremenom za koje se sumnja da su se zapravo u Kini pojavili prvi slučajevi korona virusa.

U izveštaju označenom kao "interni dokument, poverljivo", lokalne zdravstvene vlasti u provinciji Hubei, u kojoj je virus prvi put otkriven, navode ukupno 5.918 novootkrivenih slučajeva 10. februara, što je više nego duplo više od službenog javnog broja potvrđenih slučajeva.

foto: Profimedia

Ta veća brojka u to vreme nije bila javno objavljena, a čini se da je Kina prikazivala podatke tako da umanji ozbiljnost epidemije, navodi se u dokumentu napisanom na 117 stranica, iz provincijskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Hubei, u koji je uvid imao CNN.

Kako se navodi, iako dokumenti ne daju dokaze o namernom pokušaju prikrivanja nalaza, otkrivaju brojne nedoslednosti u tome za šta su vlasti imale saznanja i onoga što je otkriveno javnosti.

Dokumenti, koji obuhvataju nepotpuno razdoblje između oktobra 2019. i aprila ove godine, ukazuju na nefleksibilan zdravstveni sistem ograničen birokratijom odozgo prema dolje i postupcima koji nisu bili pripremljeni za rešavanje novonastale krize.

foto: Profimedia

Dodaje se da u nekoliko kritičnih trenutaka u ranoj fazi pandemije, dokumenti daju jasne dokaze i ukazuju na obrazac institucionalnih propusta, a jedna od najupečatljivijih tačaka podataka odnosi se na sporost kojom su dijagnostifikovani lokalni pacijenti sa korona virusom.

CNN je kontaktirao kinesko Ministarstvo spoljnih poslova i Nacionalnu zdravstvenu komisiju, kao i Hubeijevu zdravstvenu komisiju, kako bi komentarisali dokumenta, ali nisu dobili odgovor.

Danas, 1. decembra, navršava se godinu dana otkako je prvi poznati pacijent pokazao simptome bolesti u glavnom gradu provincije Hubei Vuhanu, a u dokumentima se navodi da se Hubei u to vreme osim sa prvim pacijentima obolelim od kovida-19 suočavao sa epidemijom običnog gripa.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track