KORONA KRUŽILA AMERIKOM MNOGO PRE NEGO ŠTO SE POJAVILA U KINI: Američki stručnjaci došli do novih šokantnih saznanja
Foto: EPA/JUSTIN LANE

analiza pokazala

KORONA KRUŽILA AMERIKOM MNOGO PRE NEGO ŠTO SE POJAVILA U KINI: Američki stručnjaci došli do novih šokantnih saznanja

Planeta -

Koronavirus je bio prisutan u SAD pre nego što je Kina prijavila prvi slučaj zaraze 31. decembra 2019. godine, saopštili su iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, ali i američkog Crvenog krsta.

Američki medicinski stručnjaci su prvi slučaj korona virusa registrovali 19. januara ove godine, ali su nova saznanja otkrila da je bolest kružila zemljom i pre toga, objavljeno je u magazinu Kliničke infektivne bolesti.

Istraživači su proučili 7.400 uzoraka dobrovoljnih davalaca krvi u 9 saveznih američkih država od 13. decembra 2019. do 17. januara 2020. godine. Utvrđeno je da u 106 takvih uzoraka krvi postoje antitela, što pokazuje da su ti građani imali dodira sa koronavirusom.

foto: Profimedia

To dalje dokazuje da je covid-19 mogao biti u SAD mesecima pre nego što je zvanično prijavljen prvi slučaj i nedeljama pre nego što je Kina ozvaničila da postoji zaraza u Vuhanu.

Osim toga, analiza bolničkih podataka pokazuje da je krajem prošle godine bio povećan broj pacijenata zaraženih gripom, od kojih su mnogi imali veoma izražajan kašalj i druge značajne respiratorne simptome, prenosi RT.

foto: EPA/JUSTIN LANE

I evropski istraživači su ukazali da postoji mogućnost da je korona postojala u njihovom zemljama mnogo pre nego što je Peking prijavio prvi slučaj.

Francuska analiza je otkrila da su određeni uzorci krvi iz decembra 2019. sadržali antitela.

foto: EPA/Julien de Rosa

Italijanska studija je pokazala prisustvo antitela u septembru 2019. Španski virolozi su tragove virusa pronašli u uzorcima otpadnih voda koji su sakupljeni još u martu 2019. godine.

Sve u svemu, kada se i gde tačno pojavio novi koronavirus je i dalja velika nepoznanica iako je administracija Donalda Trampa više puta okrivila Kinu za pandemiju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track