Najnovije vesti

UHAPŠEN NAJMOĆNIJI BOGATAŠ U SLOVAČKOJ: Jaroslav Haščak pao zbog umešanosti u slučaj ubistva novinara Kucijaka! (VIDEO)
Foto: Youtube prtscr / Aktuality.sk

veliki potez

UHAPŠEN NAJMOĆNIJI BOGATAŠ U SLOVAČKOJ: Jaroslav Haščak pao zbog umešanosti u slučaj ubistva novinara Kucijaka! (VIDEO)

Planeta

Slovačka policija privela je u sredu Jaroslava Haščaka, jednog od najbogatijih i najuticajnijih ljudi u zemlji.

Kako navode lokalni mediji, hapšenje čelnika grupe za investicije Penta najdramatičniji je potez u seriji hapšenja otkako je u februaru 2018. ubijen istraživački novinar Jan Kucijak.

Za Haščaka se više od 20 godina smatra da je najmoćniji među slovačkim tzv. oligarsima i da je, navodno, uživao podršku političara, navodi portal Indeks.

Informativni portal Aktuality.sk, na kojem je Kucijak radio, poziva se na izvore bliske istrazi i javlja da postoje dokazi o Haščakovoj upletenosti u prikrivanje dokaza.  

Do sada nije bilo dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv Haščaka, a on je novinarima izjavio da ne zna za šta ga optužuju.

Grupa Penta sebe predstavlja kao "vodećeg aktera na tržištu nekretnina u Slovačkoj, Češkoj i Poljskoj". Poseduje banke i finansijske firme u Češkoj i Slovačkoj i glavni je deoničar u slovačkim i češkim medijima, kao i u slovačkom privatnom zdravstvu.  

foto: EPA/FELIPE TRUEBA

Povećana kazna za ubicu novinara Kucijaka 

Vrhovni sud Slovačke danas je doneo odluku da poveća kaznu zatvora sa 23 na 25 godina za Miroslava Marčeka osuđenog za ubistvo novinara Jana Kucijaka i njegove verenice i biznismena Petera Molnara, prenosi TASR.

Vrhovni sud je odlučio da Marčeku, koji se izjasnio krivim, neće biti omogućeno smanjenje kazne, a pitanje je bilo da li će biti osuđen na kaznu od 25 godina zatvora ili na doživotnu zatvorsku kaznu. 

foto: EPA-EFE/JAKUB GAVLAK

Iako psiholozi tvrde da je nemoguće resocijalizovati Marčeka, bilo je potrebno uzeti u obzir činjenicu da je osuđeni sarađivao sa pripadnicima organa reda nakon hapšenja, naveo je tužilac.

Specijalni kazneni sud u Penzioku kod Bratislave osudio je Marčeka na 23 godine zatvora u aprilu ove godine. Sud je uzeo u obzir činjenicu da je optuženi priznao krivicu, da je sarađivao sa policijom nakon hapšenja i da je rekao da se kaje zbog ubistava. Međutim, javni tužilac je uložio žalbu na presudu, tvrdeći da uslovi za vanredno smanjenje kazne nisu ispunjeni.

Bivši vojnik Miroslav Marček priznao je da je 2018. godine ubio istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegovu verenicu Martinu Kušnirovu, kao i da je 2016. godine ubio biznismena Petera Molnara.

Kurir.rs / Tanjug,  Foto: Youtube prtscr / Aktuality.sk

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...