MASKE, VAKCINE, OTVARANJE ŠKOLA: Bajden predstavio plan za borbu protiv korone u prvih 100 dana njegove vladavine (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter/@NBCNews

SAD

MASKE, VAKCINE, OTVARANJE ŠKOLA: Bajden predstavio plan za borbu protiv korone u prvih 100 dana njegove vladavine (VIDEO)

Planeta -

Novoizabrani američki predsednik Džozef Bajden predstavio je novi plan za suzbijanje pandemije koronavirusa u prvih stotinu dana njegove vladavine.

Bajdenov plan ustvari uključuje tri osnovna pravila, a to su obavezno nošenje zaštitne maske, vakcinisanje stanovništva i otvaranje većine škola.

Kako je Bajden kazao, plan suzbijanja pandemije razvio je u dogovoru sa Entonijem Faučijem, vrhunskim nacionalnim stručnjakom za zarazne bolesti koji je već odigrao ključnu ulogu u američkom odgovoru na pandemiju. Bajden je nagovestio i da bi Fauči mogao biti njegov glavni zdravstveni savetnik.

"U mojih prvih 100 dana u Beloj kući, sigurno se neće završiti pandemija koronavirusa. To ne mogu da obećam. Trebaće nam neko vreme da se izvučemo iz ove zbrke. Ali, apsolutno sam uveren da za stotinu dana možemo promeniti tok pandemije i poboljšati živote ljudi u Americi", rekao je Bajden.

Novi američki lider rekao je da će već prvog dana tražiti da se uvede zakonski obavezno nošenje maske, gde god je to moguće. To uključuje prostore poput javnih prevoza, aviona, zgrada institucija i slično. On je rekao da će sarađivati sa guvernerima i gradonačelnicima kako bi to uveo u svim državama i gradovima.

"Treba nam vaša pomoć. Nosite maske. To je najmanje što možete učiniti kako bismo smanjili broj novozaraženih, ali i smrtnih slučajeva i hospitalizovanih pacijenata. Pomozite sebi, svojoj porodici i svojoj zajednici. Bez obzira na vašu politiku ili gledište, nosite maske", rekao je Bajden.

Izabrani predsednik SAD-a rekao je da njegova administracija u prvih 100 dana želi da vakciniše najmanje 100 miliona ljudi, pri tome dajući prednosti najugroženijim kategorijama stanovništva.

"Ovo će biti jedan od najtežih i najskupljih operativnih izazova u istoriji naše države", rekao je Bajden pa pozvao Kongres SAD-a da preduzme hitne korake kako bi pomogao finansiranje distribucije vakcina.

Biden je upozorio da će, ukoliko Kongres ne reaguje brzo, milioni Amerikanaca možda čekati još nekoliko meseci da prime vakcinu.

Novoizabrani predsednik takođe je rekao da bi povratak dece u škole i njihovo zadržavanje u školama trebao biti "nacionalni prioritet".

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track