POZITIVNI REZULTATI VEĆ NAKON PRVE DOZE: Fajzerova vakcina dobila odlične ocene Američke uprave za hranu i lekove
Foto: Profimedia

amerika

POZITIVNI REZULTATI VEĆ NAKON PRVE DOZE: Fajzerova vakcina dobila odlične ocene Američke uprave za hranu i lekove

Planeta -

Vakcina protiv koronavirusa koju su razvile kompanije Fajzer i Bajontek daje pozitivne rezultate već nakon prve doze, navodi se u analizi koju je objavila Američka uprava za hranu i lekove (FDA).

Kako ističu iz FDA, ova vakcina je izuzetno efikasna, zbog čega su joj dali ocenu "A+".

Analiza FDA dolazi neposredno pre važnog sastanka nezavisnih naučnih savetnika u četvrtak ove sedmice, a koji će dati svoje preporuke da li FDA treba odobriti upotrebu vakcine ili ne. Analiza na 53 stranice ustvari će koristiti savetodavnoj grupi naučnika prilikom donošenja preporuka.

Ukoliko FDA odobri upotrebu Fajzerove i Bajontekove vakcine, to bi omogućilo nekim ljudima da prime vakcinu iako je i dalje u fazi detaljnih kliničkih ispitivanja, piše CNBC.

Kako stvari trenutno stoje, velike su šanse da će FDA odobriti vakcinu s obzirom da se u analizi navodi da "nisu utvrđeni posebni sigurnosni problemi koji bi sprečili odobravanje vakcine za hitnu upotrebu".

Analiza je takođe potvrdila da je vakcina efikasna među svim starosnim skupinama, polovima, rasnim i etničkim grupama, ali i među osobama s popratnim bolestima koje se smatraju visokorizičnim grupama stanovništva.

Fajzerova i Bajontekova vakcina takođe je efikasna u prevenciji od koronavirusa već nakon prve doze, rekao je za Njujork tajms Vilijam Gruber, viši potpredsednik kliničkog istraživanja i razvoja vakcine. Međutim, Gruber ističe da su potrebne dve doze za maksimalnu zaštitu.

Prema analizi FDA, ova vakcina dolazi s određenim blažim nuspojavama koje uključuju umor, glavobolju, bolove u mišićima, groznicu, bolove u zglobovima i reakcije na mestu uboda. Ipak, ozbiljne neželjene reakcije bile su retke među ispitanicima.

Ukoliko naučni savetnici u četvrtak ponude povoljne preporuke za odobravanje vakcine, FDA bi mogla krenuti s distribucijom vakcine već ovog vikenda, navodi Vol Strit Džurnal.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track