RUSI POBESNELI ŠTO NE MOGU DA PIJU AKO PRIME VAKCINU: Ne brinu ih nuspojave Sputnjika V, već KAKO ĆE BEZ ALKOHOLA 2 MESECA
Foto: Profimedia

borba je to

RUSI POBESNELI ŠTO NE MOGU DA PIJU AKO PRIME VAKCINU: Ne brinu ih nuspojave Sputnjika V, već KAKO ĆE BEZ ALKOHOLA 2 MESECA

Planeta -

Nakon objave Ane Popove, zaštitnika za zdravlje potrošača, da građani ne bi trebalo da piju alkohol najmanje dve nedelje od prve dve doze vakcine Sputnjik V, a onda da se suzdrže još 42 dana, jer se Sputnjik V daje u dve doze u razmaku od po 21 dan, došlo je do "uzbune" među nekim Rusima.

"Meni to zaista smeta. Malo je verovatno da neću moći da pijem alkohol dva meseca i verujem da stres koji telo prolazi dok nema alkohoola, bi bio gori nego nuspojave vakcine usled vakcinacije", rekla je Elena Kriven iz Moskve.

Njena izjava se odnosi na novogodišnje praznike, pošto Rusi u prvih 10 dana Nove godine uglavnom znaju da popiju malo više nego inače. Rusi su jedni od najvećih konzumenata alkohola na svetu, mada je taj broj znatno opao posle 2003. godine. Popova je upozorila da bi u periodu između uzimanja vakcina, zbog uzimanja alkohola, mogla da se umanji snaga organizma da izgradi imunitet na Kovid-19.

"To je udarac za telo. Ako želimo da budemo jaki i da imamo jak imuni sistem, nemojmo da pijemo alkohol", rekla je ona.

foto: EPA

Njenu izjavu je malo ublažio Aleksandar Gintsburg, tvorac vakcine, koji je rekao da "čaša šampanjca neće naškoditi nikome, pa ni vašem imunom sistemu", ali je dodao da je svakako potrebno da se čovek uzdrži od alkohola tokom uzimanja vakcine, i to se odnosi na ceo svet, ne samo na Sputnjik V.

Ali, Rusi su imali vrlo burnu diskusiju na društvenim mrežama.

"Prvo je trebalo da pričate o smanjenju količine alkohola. Taj zadatak je apsolutno nemoguć za većinu naših stanovnika", napisao je korisnik Fejsbuka Pavel Gorjačkin.

Konstantin Roninjo je napisao: "Neću pristati na ovo, iako retko konzumiram alkohol. Ispijanje žestokih pića za Novu godinu je svetinja".

Jedan od građana Moskve koji je već prošao vakcinaciju je izneo kontradiktornu izjavu u odnosu na Popovu.

"Pio sam kao da ne postoji sutra između prve i druge vakcine, a antitela su mi izlazila na uši", rekao je Moskovljanin koji je želeo da ostane anoniman.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track