AMERI NISU PRVI BILI NA MESECU: Armstrong i Oldrin otkrili ko ih je pretekao za par dana (VIDEO)
Foto: EPA/NASA

nauka

AMERI NISU PRVI BILI NA MESECU: Armstrong i Oldrin otkrili ko ih je pretekao za par dana (VIDEO)

Planeta -

Sletanje Apola 11 na Mesec pre više od pet decenija nije jedina misija koja je pohodila mesečevu površinu tog dana, nakon što su otkriveni dokazi o "tajnoj" sovjetskoj sondi.

Nil Armstrong i Baz Oldrin postali su prva dvojica ljudi koji su hodali Mesecom tokom NASA misije Apolo 11, što je bio monumentalni podvig u tehnologiji i ljudskim dostignućima. Armstrong je iskočio iz lunarnog lendera Igl i održao svoj govor o "jednom malom koraku“, a njegov kolega mu se pridružio nekoliko minuta kasnije. Zajedno su, uz pomoć još stotina na Zemlji, ispunili cilj bivšeg američkog predsednika Džona F. Kenedija i dali znak za kraj Svemirske trke.

Ali Jutjub kanal „DarkDocs“ otkrio je kako se bespilotna misija SSSR-a srušila na Mesečevu površinu istog dana kada i SAD tokom njihove serije "Tajno propalo sovjetsko sletanje na mesec".

"Dakle, SSSR je nameravao da se takmiči lansiranjem visoko klasifikovane Lune 15 kao prvog vozila koje će sakupljati lunarno tlo i vraćati ga na Zemlju".

"Njegovo lansiranje bilo je namerno zakazano za tri dana pre američke misije na Mesec".

"Za Sovjete je to bio slučaj sada ili nikada. O planu leta Luna 15 nije se ništa znalo javno, pa je NASA bila veoma zabrinuta zbog mogućeg ometanja njene misije Apolo 11 “.

Luna 15 bila je robotska svemirska misija sovjetskog programa Luna i bio je njihov drugi pokušaj vraćanja mesečevog tla natrag na Zemlju.

"Sovjeti bi na kraju uverili SAD da ne treba da se brinu", kaže se u emisji.

"Pet tona sovjetska stanica približila se Mesecu 17. jula i ušla u gotovo mesečevu orbitu".

"To je bilo tri dana pre nego što će stići sada pokrenuta misija Apolo 11".

"Zbog pogrešnih proračuna i grešaka, bespilotna sovjetska letelica zaglavila se u mesečevoj orbiti, čak i nakon sletanja Apolla 11 20. jula. Sovjeti-kontrolori su i dalje imali probleme sa proračunima".

"U vreme kada su Armstrong i Oldrin lično sakupljali mesečevo tlo, Luna 15 je vrtela iznad glave ne manje od 52 puta.“

Fotografije prikazane tokom dokumentarnog filma otkrivaju dokaze da se Luna 15 zabio u Mesec nekoliko sati pre nego što su se Armstrong i Aldrin vratili na Zemlju.

Kurir.rs/Express.co.uk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track