ODBAČENA TUŽBA TEKSASA O IZBORIMA: Tražili da se ponište rezultati glasanja u OVIM državama, Vrhovni sud odbio njihov zahtev
Foto: Profimedia

sad

ODBAČENA TUŽBA TEKSASA O IZBORIMA: Tražili da se ponište rezultati glasanja u OVIM državama, Vrhovni sud odbio njihov zahtev

Planeta -

Američki Vrhovni sud odbacio je tužbu koju je podnela država Teksas i podržao predsednik Donald Tramp, a kojom se traži da se ponište rezultati glasanja na izborima u četiri savezne države.

Tužbom, koja je podneta Vrhovnom sudu, traži se da se Džordžiji, Mičigenu, Pensilvaniji i Viskonsinu zabrani da daju elektorske glasove Trampovom demokratskom protivkandidatu Džozefu Bajdenu.

Sud je u kratkom nepotpisanom nalogu naveo da Teksas nije pokazao "pravno prepoznatljiv interes za način na koji druga država sprovodi svoje izbore".

Tužbom koju je podneo Teksas osporavaju se izborne procedure u četiri ključne države - Džordžiji, Mičigenu, Pensilvaniji i Viskonsinu.

U tužbi se traži od suda da zabrani tim saveznim državama da daju glasove elektora Bajdenu i da prebaci izbor elektora na zakonodavna tela tih država.

Time bi se od sudija zahtevalo da odbace više miliona glasova, prenosi Njujork tajms.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja