BAJDEN SE OGLASIO NAKON GLASANJA ELEKTORA: U borbi za duh Amerike, pobedila je demokratija! Sada je vreme da se ujedinimo
Foto: EPA / ANDREW HARNIK

i zvanično pobednik

BAJDEN SE OGLASIO NAKON GLASANJA ELEKTORA: U borbi za duh Amerike, pobedila je demokratija! Sada je vreme da se ujedinimo

Planeta -

Elektorski koledž i zvanično je potvrdio da je demokrata Džozef Bajden novi predsednik SAD.

Na osnovu rezultata novembarskih izbora, Bajden je osvojio 306 elektorskih glasova, dok je republikanski predsednik Donald Tramp osvojio 232 glasa elektora.

Procenjuje se da je Bajden osvojio i oko sedam miliona glasova birača više od Trampa.

Bajden je u obraćanju javnosti, nakon što su elektori potvrdili njegovu pobedu, rekao da je "u borbi za duh Amerike, pobedila demokratija".

"Narod je glasao. Održana je vera u naše institucije. Integritet naših izbora ostao je nenarušen. Sada je vreme da okrenemo stranicu, da se ujedinimo, da zacelimo rane", poručio je Bajden, piše Glas Amerike.

On je ocenio da su u Americi, ponovo pobedili vladavina prava, Ustav i volja naroda i da se dokazalo da je američka demokratija, kojoj je, kako je rekao, "bilo zaprećeno", "otporna, istinska i snažna".

"Plamen demokratije u ovoj naciji davno je zapaljen. I sada znamo da ništa - čak ni pandemija niti zloupotreba vlasti - ne može da ugasi taj plamen", istakao je Bajden.

Novoizabrani predsednik je rekao da su napori Trampa i njegovih pristalica da pred sudovima preokrenu izborni rezultat "toliko ekstremni, da to nikada nije do sada viđeno".

"Srećom, Vrhovni sud je jednoglasno, odmah i potpuno odbacio te napore", rekao je Bajden.

On je ponovio obećanje dato tokom predizborne kampanje, da će biti predsednik svih Amerikanaca, bez obzira na to da li su glasali za njega i naglasio da je pred zemljom težak posao kada je reč o borbi protiv virusa i ekonomiji.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track