OVO JE NAJVEĆI STRAH BRITANSKE VOJSKE: General otkrio koja strana sila je odavno pretekla Ujedinjeno Kraljevstvo!
Foto: EPA

opasno

OVO JE NAJVEĆI STRAH BRITANSKE VOJSKE: General otkrio koja strana sila je odavno pretekla Ujedinjeno Kraljevstvo!

Planeta -

Kina u ovom trenutku predstavlja najveću pretnju za Ujedinjeno Kraljevstvo, izjavio je šef Strateške komande oružanih snaga Velike Britanije, general Patrik Sanders.

"Kina je najveća strateška pretnja za našu zemlju", rekao je general u obraćanju u Kraljevskom institutu za međunarodne odnose.

On je naglasio da zbog pandemije virusa korona Kina, kao i niz drugih država i kriminalnih grupa, želi da okrene situaciju u svoju korist. General je dodao da su ove snage usmerile pažnju na proizvodnju i raspodelu vakcina, za zdravstveni sistem i vladine službe.

Prema rečima Sandersa, Nacionalni centar za sajber-bezbednost Velike Britanije mesečno otkriva oko 60 ozbiljnih incidenata u sajber prostoru – više nego ikad pre. S tim što su u poslednjih devet meseci 200 imali veze sa virusom korona.Prema njegovim ocenama, dok je London bio zauzet borbom protiv ekstremizma na Bliskom istoku, Kina je prestigla Veliku Britaniju u tehnološkom planu. Sanders je pomenuo kinesko interesovanje za 5G, militarizaciju kosmosa, supersonično oružje i okarakterisao ove tendencije kao „promenu paradigme u stavu (Kine) prema borbenim dejstvima“.

"Žalim da imamo konstruktivne odnose sa Kinom, ali neke njene aktivnosti izazivaju našu zabrinutost", zaključio je Sanders.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track