LOVAC NA BLAGO 5 GODINA ROBIJA ALI NI DA ZUCNE GDE JE ZLATO: Pronašao je čuveni ZLATNI BROD, ali ćuti o MILIONSKOM tovaru!
Foto: Profimedia / Lon Horwedel

misterija zlatne groznice

LOVAC NA BLAGO 5 GODINA ROBIJA ALI NI DA ZUCNE GDE JE ZLATO: Pronašao je čuveni ZLATNI BROD, ali ćuti o MILIONSKOM tovaru!

Planeta -

Lovac na blago u velikim morskim dubinama sprema da se dočeka petu godinu u zatvoru zbog odbijanja da otkrije gde se nalazi 500 zlatnika koje je našao u olupini drevnog broda.

Naučnik Tomi Tompson nije u zatvoru zbog kršenja zakona. Umesto toga, drže ga zbog nepoštovanja suda neobično dugo - znatno duže od normalne maksimalne granice od 18 meseci pritvora u slučajevima svedoka koji odbijaju saradnju.

Ali gotovo da nema ničeg običnog u Tomsonovom slučaju koji datira još od njegovog otkrića S.S. Central Amerika, poznatog kao Zlatni brod, 1988. godine. Brod iz doba zlatne groznice potonuo je u uraganu kod Južne Karoline 1857. godine sa hiljadama kilogarama zlata na brodu, doprinoseći ekonomskoj panici.

Uprkos tužbi investitora i nalogu Saveznog suda, Tompson i dalje odbija da sarađuje sa vlastima koje pokušavaju da pronađu te zlatne kovanice.

"Napravio je patent za podmornicu, ali ne može da se seti gde je ostavio plen“, rekao je savezni sudija Algenon Marblei tokom saslušanja 2017. godine.

Pravne nevolje Tompsonu su zadali investitori, njih 161 koji su mu platili 12,7 miliona dolara da bi pronašli brod, ali su ga tužili jer nikada nisu videli ni dinara zarade.

Tomi Tompson, lovac na blago, Artik Diskaverer, olupina
foto: Profimedia / Leland Kent

Još 2012. godine, drugi savezni sudija naredio je Tompsonu da se pojavi na sudu kako bi otkrio gde se nalaze novčići. Umesto toga, Tompson je pobegao na Floridu gde je živeo sa svojom dugogodišnjom saputnicom u hotelu u kome u blizini Boka Ratona. Američki šerifi su mu ušli u trag i uhapsili ga početkom 2015. godine.

Tompson se izjasnio krivim zbog nedolaska i osuđen je na dve godine zatvora i novčanu kaznu od 250.000 dolara.

Taj sporazum o priznanju krivice iz aprila 2015. godine zahtevao je od Tompsona da na zatvorenim suđenjima odgovara na pitanja o tome gde se nalaze novčići, za koje vlada kaže da vrede od dva do četiri miliona dolara. Ono što je najvažnije, on takođe mora da "pomogne" zainteresovanim stranama u pronalaženju kovanica po tom ugovoru.

Tompson je to nekoliko puta odbio, a 15. decembra 2015, Marblei je kaznio Tompsona za nepoštovanje suda, naložio mu da ostane u zatvoru - i plaća novčanu kaznu od 1.000 dolara dnevno, dok ne odgovori.

Krajem oktobra ove godine, Tompson se putem video linka pojavio na poslednjem ročištu.

"Gospodine Tompson, da li ste spremni da odgovorite na osnovno pitanje u ovom slučaju gde se nalazi zlato?“ pitao je Marblei.

"Časni sude, ne znam da li smo već prešli to, ali ne znam gde se nalazi zlato“, odgovorio je Tompson. "Osećam se kao da nemam ključeve svoje slobode".

I time se Tompson vratio u svoju dosadašnji položaj: nastavlja robiju u saveznom zatvoru u Milanu u državi Mičigen, gde je do sada proveo više od 1.700 dana iza rešetaka i duguje skoro 1,8 miliona dolara kazne. Tompsonov advokat je odbio da komentariše ovaj slučaj.

Tompson (68) je rekao da pati od retkog oblika sindroma hroničnog umora koji je stvorio probleme sa kratkotrajnim pamćenjem. Prethodno je rekao, ne navodeći detalje, da su novčići predati fondu u Belizeu.

Vlasti tvrde da Tompson odbija saradnju i da ne postoji veza između njegove bolesti i njegove sposobnosti da objasni gde su novčići.

Ranije ove godine, Marblei je odbio Tompsonov zahtev za puštanje zbog zabrinutosti da postoji rizik od zaraze koronavirusom iza rešetaka.

Kurir.rs / CBS News, Foto: Profimedia / Lon Horwedel

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track