AUSTRALIJSKI NAUČNICI POTVRDILI: Evo koliko traje imunitet na koronu, i u kakvoj je vezi sa vakcinom (VIDEO)
Foto: Profimedia

nauka

AUSTRALIJSKI NAUČNICI POTVRDILI: Evo koliko traje imunitet na koronu, i u kakvoj je vezi sa vakcinom (VIDEO)

Planeta -

Univerzitet Monaš u Melburnu objavio je otkriće grupe naučnika koja ukazuje da se antitela sprečavaju ponovnu infekciju najmanje osam meseci.

Njihov rad, objavljen u časopisu Sajens Imunolodži, „najsnažniji je dokaz“ da bi vakcine protiv koronavirusa mogle biti održivo rešenje za zdravstvenu krizu. Prethodne studije sugerisale su da antitela na Covid-19 počinju da nestaju u roku od nekoliko nedelja ili meseci. Međutim, novo australijsko istraživanje pokazuje da određene ćelije u imunološkom sistemu, nazvane memorijske B ćelije, "pamte" virusnu infekciju i pokreću zaštitni imunološki odgovor stvaranjem antitela u slučaju ponovne izloženosti.

Studija je ispitala 25 pacijenata sa Covid-19, uzimajući 36 uzoraka krvi, počev od četvrtog dana nakon infekcije. Poslednji uzorci su uzeti 242 dana nakon infekcije. Naučnici su videli da je broj antitela koja se bore protiv virusa počeo da opada 20 dana nakon infekcije, ali otkrili su da ćelije memorije specifične za virus Covid-19 ostaju stabilne najmanje osam meseci.

Ovi rezultati su zapravo dobre vesti o efikasnosti vakcine, što takođe dodatno objašnjava zašto je bilo tako malo novih primera ponovnog zaraze ljudima koronavirusom, rekao je vanredni profesor Meno van Zelm sa Odeljenja za imunologiju i patologiju Univerziteta Monaš.

"Ovo je bio crni oblak koji se nadvio nad potencijalnom zaštitom koju bilo koja vakcina protiv COVIDA-19 može pružiti. Štaviše, ovo otkriće daje stvarnu nadu da će, kada se jednom razvije vakcina ili vakcine, pružiti dugoročnu zaštitu".

Iako postoji širok spektar vakcina protiv koronavirusa za koje se pokazalo da su efikasne u izgradnji imuniteta protiv virusa, još uvek je nejasno koliko traje zaštita. Međutim, vakcine će takođe morati da nadgledaju mutacije virusa. Izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin rekao je ranije ove nedelje da će nemačka kompanija uskoro dobiti vakcinu za borbu protiv nove podvrste Covid-19 koja se pojavila u Velikoj Britaniji, ali je izrazio uverenje da će trenutna vakcina razvijena sa američkom kompanijom Pfizer i dalje biti efikasna sa vremenom. Ruska domaća vakcina Sputnik V takođe je efikasna protiv novog podtipa koronavirusa, rekao je Kiril Dimitriev, izvršni direktor Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF), koji je finansirao razvoj vakcine.

Kurir.rs/Logično.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track