NESTAO DŽEK MA? Kineskog milijardera nema u javnosti 2 meseca, mediji spekulišu da je razlog govor iz Šangaja (VIDEO)
Foto: EPA

čudno

NESTAO DŽEK MA? Kineskog milijardera nema u javnosti 2 meseca, mediji spekulišu da je razlog govor iz Šangaja (VIDEO)

Planeta -

Džek Ma, kinenski milijarder i osnovač Alibabe se nije pojavio u javnosti više od dva meseca, pa mediji nagađaju da je nestao.

On se takođe nije pojavio u poslednjoj epizodi sopstvenog rijalitija, Afrički poslovni heroji, koji mladim afričkim preduzetnicima daje šansu da se takmiče za delić od 1,5 miliona američkih dolara.

Ma je trebalo da bude jedan od sudija, ali ga je u novembarskom finalu zamenio izvršni direktor Alibabe, izvestio je britanski Telegraf. Njegova slika je takođe uklonjena sa veb stranice.

Glasnogovornik Alibabe rekao je da Ma nije mogao da učestvuje u žiriju "zbog sukoba u rasporedu", navodi FT.

Ma-ovo poslovno carstvo, Ant Group, pod nadzorom je Pekinga otkako je Ma održao kontroverzni govor u Šangaju 24. oktobra koji je kritikovao kineski sistem regulacije zbog gušenja inovacija i globalna bankarska pravila uporedio sa „klubom starih ljudi“.

"Današnji finansijski sistem je nasleđe industrijskog doba", rekao je Ma u govoru.

"Moramo da postavimo novu za sledeću generaciju i mlade ljude. Moramo reformisati trenutni sistem".

Nešto više od nedelju dana kasnije, Antova IPO (procenjena na rekordnih 37 milijardi američkih dolara ili 48 milijardi australijskih dolara), koja je već dobila zeleno svetlo od kineskog nadzornog tela za hartije od vrednosti, je suspendovana, a Šangajska berza je rekla da je Ant prijavio "značajan pitanja poput promena u regulatornom okruženju za finansijske tehnologije ".

Ali američki veteran investitor Mark Mobius rekao je da je ovaj potez dizajniran da ograniči finansijske institucije da postanu prevelike.

"Verujem da je kineska vlada uskočila jer je shvatila da moraju da regulišu ove kompanije, tako da ne ... postanu prevelike", rekao je za CNBC.

"Kineska vlada se budi sa činjenicom da ne može da dozvoli ovim kompanijama koje dominiraju određenim sektorom, a posebno finansijskim sektorom".

Kineske vlasti pokrenule su antimonopolsku istragu protiv Alibabe krajem decembra i rekle Ant grupi da restrukturira svoje poslovanje.

Ma je poklonila milione maski za lice Evropi, SAD-u i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji u pokušaju da zaustavi pandemiju.

Milijarder se takođe bavi dobrotvornim radom, a Fondacija Džek Ma fokusirana je na oblasti obrazovanja, preduzetništva, ženskog vođstva i životne sredine.

Fondacija je distribuirala ili obećala više od 300 miliona američkih dolara, izvestio je Forbes.

Poslednji Maov tvit bio je 10. oktobra prošle godine.

Kurir.rs/Yahoo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track