NOVI ŠAMAR ZA TRAMPA U DŽORDŽIJI: Demokrata Rafael Vornok pobedio u trci za Senat
Foto: EPA-EFE/RAPHAEL WARNOCK

nezgodno

NOVI ŠAMAR ZA TRAMPA U DŽORDŽIJI: Demokrata Rafael Vornok pobedio u trci za Senat

Planeta -

Demokrata Rafael Vornok porazio je svoju republikansku rivalku Keli Lefler u trci za jedno od dva mesta na izborima za Senat u saveznoj državi Džordžiji, prenosi AP.

Kako navodi, Vornok je time postao prvi Afroamerički senator izabran u Džordžiji, a ova pobeda demokratama daje šansu da preuzmu kontrolu nad Senatom na početku mandata izabranog demokratskog predsednika Džoa Bajdena.

Demokrate moraju da osvoje oba mesta u trci na izborima u Senatu kako bi imale većinu.

Međutim, i dalje je prerano proglasiti pobednika u trci između demokrate Džona Osofa i republikanca Dejvida Peđua.

U izbornoj trci za dva mesta u Senatu, koja će odlučiti o tome ko će kontrolisati to telo, učestvovalo je po dvoje demokrata i republikanaca: Vornok i Lefler s jedne strane, i Osof i Perđu s druge strane.

Rojters je ranije danas preneo da je Vornok proglasio pobedu na izborima za američki Senat, dok je njegova republikanska rivalka, senatroka Keli Lefler, rekla da će iz trke na kraju izaći kao pobednica, navodi Rojters.

Ishod glasanja je znacajan pošto odlucuje ko ce kontrolisati Senat tokom prve dve godine mandata izabranog predsednika Džozefa Bajdena, posle 20. januara, kada bude preuzeo dužnost.

Bajdenove demokrate moraju da osvoje oba mesta u Senatu da bi preuzele potpunu kontrolu nad tim telom, prenosi BBC.

Izabrani predsednik Džo Bajden i aktuelni Donald Tramp prisustvovali su završnim mitinzima kandidata svojih partija za senatore iz Džordžije.

Ako demokrate osvoje oba mesta u drugom krugu izbora u Džordžiji, mogu da povrate kontrolu nad Senatom u kojem su vecina trenutno republikanci.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja