OVAJ RUSKI VOZ MOŽE DA UNIŠTI AMERIKU: Pokušali da ga kopiraju, ali su na kraju odustali! (VIDEO)
Foto: Screenshot YT

oružje

OVAJ RUSKI VOZ MOŽE DA UNIŠTI AMERIKU: Pokušali da ga kopiraju, ali su na kraju odustali! (VIDEO)

Planeta -

Vojni stručnjak Aleksej Leonkov govorio je o razvoju raketnog sistema Barguzin i njegovom ulasku u ruske trupe tokom gostovanja u emisiji Solovjov Lajv.

Rekao je da je razvoju Barguzina prethodio železnički raketni sistem Molodec. Svojevremeno je Pentagon uključio „Molodec“ na listu oružja koje potpada pod Ugovor o smanjenju nuklearnih arsenala (START). Prema Leonkovu, najveći strah Amerikanaca tada je bio taj kompleks koji je nemoguće otkriti. NJegove rakete bile su i u jamama i na šinama. Nuklearno osoblje moglo je stići na mesto lansiranja: platforma za lansiranje, kontrolna tačka lansiranja i odeljenje osoblja angažovanog na servisiranju kompleksa nalazili su se u vagonima.

Tokom hladnog rata, Pentagon je finansirao razvoj sličnog projekta Peacekeeper Rail Garrison, ali je bio prinuđen da ga umanji zbog tehničkih troškova i visokih troškova održavanja i razvoja nuklearnog oklopnog voza.

„Ili je njihova raketa preteška, ili šine ne mogu da ga izdrže“, dodao je Leonkov.

Kompleks Barguzin dizajniran je na bazi železničkog kompleksa Molodec, biće opremljen modifikacijom interkontinentalne rakete Jars sposobnom da pogađa ciljeve u radijusu od 12 hiljada kilometara.

Razvoj ovakvog raketnog kompleksa podseća na šaljivu pesmu sovjetskog i ruskog lika iz animiranih filmova, Čeburaške, koja se zove "Nuklearni vagon" (rus. Яdernый vagon – prim. red.), i peva o ruskom nuklearnom odgovoru Sjedinjenim Državama i njegovim posledicama.

Kurir.rs/Pravda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track