OBAMA O NEREDIMA U VAŠINGTONU: Ovo je trenutak velike sramote za našu naciju!
Foto: Profimedia/Alex Edelman/AFP

oglasio se bivši predsednik sad

OBAMA O NEREDIMA U VAŠINGTONU: Ovo je trenutak velike sramote za našu naciju!

Planeta -

Pristalice američkog predsednika Donalda Trampa upale su juče u zgradu američkog Kongresa u Vašingtonu. Snimci ovog incidenta su obišli svet, a o svemu se oglasio i bivši predsednik SAD Barak Obama.

"Istorija će se s pravom sećati današnjeg nasilja na Kapitolu, podstaknutog predsednikom koji je zaseo i koji i dalje neutemeljeno laže o ishodu zakonitih izbora, kao trenutka velike sramote za našu naciju. Ali, šalili bismo se kad bismo to tretirali kao totalno iznenađenje", rekao je Obama.

"Već dva meseca politička stranka i prateći medijski ekosistem prečesto nisu voljni reći svojim sledbenicima istinu - da ovo nisu bili izbori na kojima je Tramp izgubio za par glasova i da će izabrani predsednik Džo Bajden biti inaugurisan 20. januara.

Njihova fantastična pripovest je spirala sve dalje i dalje od stvarnosti, a gradi se na godinama zasijanih ogorčenja. Sad vidimo posledice, zbrkane u nasilni krešendo", napisao je Obama.

Poručio je da republikanski zvaničnici imaju jasan izbor u oskvrnjenim komorama demokratije: "Oni mogu nastaviti ovom cestom i nastaviti potpirivati besne požare. Ili mogu odabrati stvarnost i preduzeti prve korake prema gašenju plamena. Oni mogu odabrati Ameriku."

"Razveselilo me kad sam danas video da mnogi članovi predsednikove stranke snažno govore. Njihov glas dodaje se onim glasovima republikanskih državnih i lokalnih izbornih zvaničnika u državama poput Džordžije koji su odbili da budu zastrašeni i časno su izvršili svoje dužnosti.

Treba nam još vođa poput ovih - upravo sada i u danima, nedeljama i mesecima koji slede dok izabrani predsednik Džo Bajden radi na obnavljanju zajedničke svrhe naše politike. Na svima nama kao Amerikancima, bez obzira na stranku, je da ga podržimo u tom cilju", zaključio je Obama.

Kurir.rs/Radio Sarajevo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track