NEMCI U PANICI POSLE UPADA U AMERIČKI KONGRES: Vlast strahuje od ponavljanja sličnog scenarija u Rajhstagu
Foto: Profimedia, Shutterstock

iskusno

NEMCI U PANICI POSLE UPADA U AMERIČKI KONGRES: Vlast strahuje od ponavljanja sličnog scenarija u Rajhstagu

Planeta -

Nakon napada sledbenika američkog predsednika Donalda Trampa na Kapitol, središte najviše zakonodavne vlasti u Sjedinjenim Državama, u Nemačkoj se razvila debata o potencijalnoj opasnosti koja ugrožava ustavni poredak desničara i protivnika pandemijskih mera.

"Mi u Nemačkoj moramo ne samo da poboljšamo bezbednost oko važnih demokratskih institucija, već budno pratimo sa sektaškim pokretima poput Kuerdenkena i sličnih, koji se protive pandemijskim merama", rekao je bavarski predsednik Markus Soeder (Hrišćansko-socijalna unija, CSU) za dnevnik Velt u nedelju.

Izrazio je bojazan da bi "zle reči mogle dovesti do zlih dela", pa čak i do formiranja terorističkih grupa poput RAF-a 1970-ih.

"Manje grupe koje bi činile tvrdo jezgro i na kraju teroristička ćelija mogle bi se iskristalizovati iz većih pokreta", rekao je Soder.

"Ovde imamo sistem koji ne postoji u Vašingtonu. Podsetio je da su prošlog leta nasilni demonstranti protiv vladinih mera protiv širenja pandemije pokušali da provale u zgradu Rajhstaga. Neki od počinilaca pripadali su pokretu tzv. Građani Rajha koji ne priznaju ustavni poredak Savezne Republike Nemačke".

U novembru su neke poslanike napali gosti u Bundestagu koje je pozvala desničarska populistička stranka Alternativa za Nemačku (AfD).

Potpredsednik Bundestaga Volfgang Kubicki rekao je da su scene poput onih sa Kapitola u Vašingtonu u Nemačkoj nemoguće zbog sistema bezbednosti kojim je zgrada Rajhstaga opremljena.

"Ovde imamo sistem koji nije u Vašingtonu. Svi ulazi u Bundestag mogu biti istovremeno blokirani, a svi prozori su neprobojni", rekao je Kubicki.

Odgovorio je na izveštaje medija da je predsednik Bundestaga Volfgang Schaeueble prošle nedelje zatražio dodatnu policijsku zaštitu za zgradu Rajhstaga, u kojoj se nalazi nemački parlament.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja