Najnovije vesti

DEMOKRATE KREĆU U OBRAČUN SA TRAMPOM: Podnet zahtev za opoziv predsednika SAD, Pens pred ultimatumom (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

glasaće se o opozivu

DEMOKRATE KREĆU U OBRAČUN SA TRAMPOM: Podnet zahtev za opoziv predsednika SAD, Pens pred ultimatumom (VIDEO)

Planeta

Demokrate u Predstavničkom domu američkog Kongresa danas su zvanično predstavile svoju rezoluciju o opozivu predsednika Donalda Trampa, optužujući ga za "podsticanje pobune" i ulogu koju je imao u prošlonedeljnom upadu u Kapitol.

Član o opozivu ukazuje na Trampove ponovljene tvrdnje da je pobedio na izborima i njegov govor okupljenima 6. januara pre nego što su pro-Trampovi izgrednici upali u Kapitol, prenosi CNN.

Takođe se citira Trampov poziv sa republikanskim državnim sekretarom iz Džordžije, gde ga je predsednik pozvao da "pronađe" dovoljno glasova da Tramp pobedi u toj državi.

"U svemu tome, predsednik Tramp je ozbiljno ugrozio bezbednost Sjedinjenih Država i vladinih institucija", stoji u rezoluciji.

Dodaje se da je "pretio integritetu demokratskog sistema" i ometao mirnu tranziciju vlasti.

"Time je izdao svoje poverenje predsednika, i očigledno povredio narod Sjedinjenih Država", navodi se u tekstu.

Majk Pens
foto: EPA/SAUL LOEB

Kao što se i očekivalo, republikanci su se usprotivili rezoluciji što znači da bi Dom morao sutra da sazove glasanje o toj meri. Demokrate su bile uverene da će to proći i vršili su pritisak na republikance da glasaju s njima da traže od potpredsednika, za kojeg se kaže da se protivi korišćenju ovlašćenja navedenih u Ustavu, da to učine. Ako Majk Pens ne interveniše "u roku od 24 sata" i predsednik ne podnese ostavku, Dom će krenuti već u sredu da razmotri rezoluciju o opozivu, samo sedmicu nakon napada. Već je više od 210 demokrata potpisalo vodeću optužnicu, što je tek malo više od većine članova Doma.

Rezolucija o opozivu prvi je korak demokrata ka održavanju glasanja o impičmentu ove nedelje.

Vreme glasanja za opoziv još nije određeno, mada se očekuje da će se to dogoditi u sredu.

Rezoluciju o opozivu uveli su demokratski predstavnici, Dejvid Sisilin sa Roud Ajlenda, Raskin i Ted Liju iz Kalifornije.

Sisilin je sinoć na Tviteru objavio da rezolucija sada ima više od 200 ko-sponzora, gotovo čitav odbornički odbor Demokratske stranke. Rezolucija bi verovatno trebalo da bude predstavljena Odboru za zakonodavstvo Predstavničkog doma pre nego što bude izneta na glasanje, navodi CNN.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...