SZO TRAŽI PRAVEDNIJU RASPODELU: 95 odsto vakcina protiv korona virusa raspoređeno je u samo 10 zemalja sveta
Foto: Profimedia

kovid-19

SZO TRAŽI PRAVEDNIJU RASPODELU: 95 odsto vakcina protiv korona virusa raspoređeno je u samo 10 zemalja sveta

Planeta -

Šef evropskog ogranka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Hans Kluge izjavio je u Kopenhagenu da je 95 odsto dosad proizvedenih vakcina protiv koronavirusa raspoređeno u samo 10 zemalja sveta pa je pozvao na pravedniju raspodelu.

Kada je reč o zemljama koje su dosad nabavile vakcine, u količini doza vode SAD, Kina, Velika Britanija, Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati, Italija, Rusija, Nemačka, Španija i Kanada.

"Svi zajedno ne smemo priuštiti da iza sebe ostavimo bilo koju zemlju i zajednicu, a da im ne omogućimo pristup vakcini", kazao je Kluge.

Naveo je i to da SZO i njeni partneri u programu Covaks ulažu maksimalne napore da vakcine dopru do svake zemlje dodajući da se sve mere u borbi protiv pandemije moraju zasnivati na osnovnim humanističkim vrednostima – solidarnosti, jednakosti i socijalnoj pravdi.

Prema poslednjim podacima dosad je primenjeno oko 32 miliona vakcina, a Kluge je naglasio da je u Evropskoj regiji koju pokriva SZO od 53 države 31 pokrenula programe vakcinacije.

Međutim, uprkos početku tih kampanja, Kluge smatra da je brzina prenosa novog soja virusa koji se smatra zaraznijim bila zabrinjavajuća.

U Evropskoj regiji, uključujući Rusiju, 25 država je identifikovalo slučajeve novog soja koji je pronađen u Velikoj Britaniji.

"Zasad znamo da ovaj soj ne doprinosi značajnim promenama u bolesti COVID-19, što znači da nema veće opasnosti. Međutim, istovremeno smo zabrinuti iz dva razloga - ova varijanta ima veću stopu prenosa zaraze, a s druge strane, ne znamo kako će to uticati na efikasnost vakcina", dodao je Kluge.

Ipak, kazao je kako ima prostora za optimizam.

"Godina 2021. će biti još jedna u kojoj ćemo se boriti protiv koronavirusa, ali će ako ništa biti predvidljivija pa će situaciju biti lakše kontrolisati", poručio je na kraju Kluge, piše Barons.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track