Najnovije vesti

NOVI BIZNIS BILA GEJTSA: Osnivač Majkrosofta postao najveći zemljoposednik u Americi (VIDEO)
Foto: Youtube/CBS Evening News

hrabro

NOVI BIZNIS BILA GEJTSA: Osnivač Majkrosofta postao najveći zemljoposednik u Americi (VIDEO)

Planeta

Bil Gejts, četvrta najbogatija osoba na svetu i kako sam tvrdi štreber koji je poznat po svojim ranim veštinama programiranja, a ne po ljubavi prema otvorenom, tiho je ugrabio 242.000 hektara poljoprivrednog zemljišta širom SAD-a - dovoljno da ga učini najvećim privatni vlasnikom poljoprivrednog zemljišta u Americi.

Posle višegodišnjih izveštaja da je kupovao poljoprivredno zemljište na mestima poput Floride i Vašingtona, Lend riport je otkrio da je Gejts, koji prema Forbsu ima neto vrednost od gotovo 121 milijardu dolara, stvorio masivan portfelj poljoprivrednog zemljišta koji obuhvata 18 država. Njegova najveća imanja su u Luizijani (69.071 hektara), Arkanzasu (47.927 hektara) i Nebraski (20.588 hektara). Pored toga, on ima udeo u 25.750 hektara prelaznog zemljišta na zapadnoj strani Feniksa u Arizoni, koje se razvija kao novo predgrađe.

Prema istraživanju Lend riporta, zemljište drži direktno i preko nezavisnih subjekata Kaskejd Investments, Gejtsovo lično investiciono sredstvo. Ostale investicije ove kompanije uključuju kompaniju za sigurnost hrane Ekolab, maloprodaju polovnih automobila Vrum i Kanadsku nacionalnu železnicu.

Iako može biti iznenađujuće da bi tehnološki milijarder takođe bio najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u zemlji, ovo nije jedini Gejtsov izet u poljoprivredu. Tokom 2008. godine, Fondacija Bil i Melinda Gejts najavila je 306 miliona dolara bespovratnih sredstava za promociju održive poljoprivrede sa visokim prinosom među malim poljoprivrednicima u podsaharskoj Africi i Južnoj Aziji. Fondacija je dalje uložila u razvoj i širenje "super useva" otpornih na klimatske promene i mlečnih krava sa većim prinosom. Prošle godine organizacija je najavila Gejts Ag One, neprofitnu organizaciju koja unapređuje te napore.

Nije potpuno jasno kako se koristi Gejtsovo poljoprivredno zemljište, niti da li se neko od zemljišta odvaja za očuvanje. Međutim, postoje neke naznake da bi zemljište moglo da se koristi na način koji se poklapa sa vrednostima fondacije. Cotonvud Ag Menadžment, podružnica kompanije Kaskejd, član je Liding Harvest-a, neprofitne organizacije koja promoviše održive poljoprivredne standarde koji daju prioritet zaštiti useva, tla i vodenih resursa.

Gejts nije jedini milijarder na listi najboljih vlasnika privatnih poljoprivrednih površina u Lend riport. Suosnivači kompanije Stevart i Linda Resnick (neto vrednost: 7,1 milijarda dolara) svrstali su se na treće mesto sa 190.000 hektara. Njihovo poljoprivredno zemljište proizvodi robu za njihove brendove, uključujući mandarine POM Vonderful, Vonderful Pistaćios i Vonderful Halos.

Iako je Gejts možda najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u zemlji, on ni u kom slučaju nije najveći pojedinačni vlasnik zemljišta. Na svojoj listi 100 vodećih američkih vlasnika zemljišta, The Land Report daje prvo mesto predsedniku Liberti Media Džonu Maloneu, koji poseduje 2,2 miliona hektara rančeva i šuma. Osnivač CNN-a Ted Tarner zauzeo je treće mesto sa 2 miliona hektara ranč zemljišta u osam država. Čak i izvršni direktor Amazona Džef Bezos investira u zemljište velikih razmera, zauzevši 25. mesto sa svojim vlasništvom od 420.000 hektara, uglavnom u zapadnom Teksasu.

Kurir.rs/Forbs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...