OČI CELOG SVETA UPRTE SU U SAD, SVI ČEKAJU BAJDENOVU INAUGURACIJU: Poznato je koji će biti njegovi prvi potezi
Foto: EPA/JIM LO SCALZO

vašington

OČI CELOG SVETA UPRTE SU U SAD, SVI ČEKAJU BAJDENOVU INAUGURACIJU: Poznato je koji će biti njegovi prvi potezi

Planeta -

Novoizabrani američki predsednik SAD Džozef Bajden potpisaće niz uredbi u sredu, prvog dana svog mandata, a među njima je ponovno angažiranje Sjedinjenih Država u Pariskom klimatskom sporazumu, najavio je njegov budući šef kabineta Ron Klejn.

Jedna od najavljenih uredbi je i ukidanje zabrane ulaska u SAD za državljane nekoliko zemalja, uglavnom s muslimanskom većinom.

Ova zabrana donesena je samo nekoliko dana nakon što je Donald Tramp preuzeo dužnost u januaru 2017. godine.

Kada je u pitanju pandemija, 46. predsednik SAD-a doneće uredbu kojom postaje obaveza nošenje maske u prostorijama i područjima koja zavise od savezne države, kao i prilikom putovanja između država, što je Donald Tramp uvek odbijao da učini.

Na ekonomskom planu Džozef Bajden takođe planira da proširi moratorijum na iseljenja i izvršenja, povezane sa pandemijom.

Novi predsednik nastaviće sa nizom drugih dekreta tokom prvih deset dana svog mandata, do 1. februara, dodao je Klejn.

"Ove mere olakšaće milionima Amerikanaca koji pate od ove krize", objasnio je budući šef kabineta.

"Novoizabrani predsednik Bajden će delovati, ne samo da poništi najozbiljniju štetu koju je Trampova administracija napravila, već i da zemlju pomakne napred", rekao je Klejn.

Obećao povratak "normalnom"

Bajden je obećao da će zatvoriti stranicu Trampovog drskog i beskompromisnog ponašanja i vratiti američku politiku u stanje uljudnosti.

Planira da obrne ključne elemente Trampove politike - vratiti SAD u Pariski klimatski sporazum i poništiti povlačenje iz Svetske zdravstvene organizacije.

No Bajden neće moći tako brzo da pošalje Trampa u prošlost jer bi suđenje mogulu moglo zaseniti prve dane njegovog mandata.

Bajden je pozvao vođe Senata da izbegnu preintenzivno suđenje kako bi mogli da se usmere na potvrđivanje njegove administracije.

Hitne tačke dnevnog reda nove administracije su borba s pandemijom, povezana ekonomska kriza i haos zbog uvođenja masovne vakcinacije.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track