NIJE GUBILA VREME! REPUBLIKANKA ZA HITNU SMENU BAJDENA: Podnela predloge o impičmentu protiv novog predsednika SAD
Foto: EPA / Patrick Semansky / POOL

amerika

NIJE GUBILA VREME! REPUBLIKANKA ZA HITNU SMENU BAJDENA: Podnela predloge o impičmentu protiv novog predsednika SAD

Planeta -

Američka kongresmenka Mardžori Tejlor Grin, iz redova republikanaca, podnela je predloge o impičmentu protiv novog predsednika SAD Džoa Bajdena.

Ona je navela da Bajden nije podoban za funkciju na kojoj je postavljen i optužila ga za dugotrajan i uznemirujući obrazac zloupotrebe položaja dok je bio potpredsednik Baraka Obame, dodajući kao primere za to pretnje ukrajinskoj vladi i sumnjive poslove njegovog sina Hantera Bajdena u inostranstvu.

Kongresmenka je u četvrtak izjavila da je Bajden pokazao da će učiniti sve što je potrebno da spasi sina i napuni džepove svoje porodice gotovinom korumpiranih stranih kompanija.

„Predsednik Bajden koji boravi u Beloj kući predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti i mora odmah da bude opozvan“, dodala je.

Podnoseći članke, kongresmenka iz Džordžije održala je obećanje koje je dala pre nedelju dana, da će pokrenuti impičment čim Bajden provede dan u Beloj kući.

Ipak, malo je verovatno da će Tejlor Grin uspeti u svojoj nameri jer su republikanci manjina u Predstavničkom domu, a ona sama teško da govori u ime cele stranke. Ona je mesecima bila meta medijskih napada koji su je okarakterisali kao teoretičarku zavere.

Njen zahtev za opoziv Bajdena pokazuje da je postupak opoziva, koji je prvobitno namenjen ekstremnim okolnostima u kojima predsednici moraju biti svrgnuti zbog velikih zločina i prekršaja kao što je izdaja, postao političko oružje.

Kongresmen Al Grin, demokrata iz Teksasa, zapravo je tri puta podneo članke o impičmentu protiv predsednika Donalda Trampa tokom prve dve godine njegovog mandata, koji su oboreni u Predstavničkom domu. Tek krajem 2019. godine Dom, kojim su dominirale demokrate, glasao je za opoziv Trampa, tvrdeći da je njegovo iznošenje Bajdenovog javno objavljenog priznanja o prevarama u vezi sa Ukrajinom i otpuštanju tužioca za korupciju predstavljalo ugrožavanje predsedničkih izbora. Opoziv nije prošao suđenje u Senatu početkom 2020.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi protekle nedelje je bila najglasniji zagovornik opoziva Trampa optužujući ga za podsticanje pobune na Kapitolu 6. januara, kada su neke od predsednikovih pristalica prekinule zajedničku sednicu Kongresa koja je trebalo da potvrdi Bajdenovu izbornu pobedu.

Incident, koji su Tramp i čitava Republikanska stranka osudili i odbacili, smatran je istim kao i pobuna 11 država 1861. godine. Senat sa istim brojem demokrata i republikaca, ali sa potpredsednicom Kamalom Haris koja je presudan tas na vagi, sada navodno pregovara o uslovima suđenja Trampu sledećeg meseca, iako on više nije na funkciji, piše RT.

Kurir.rs/Sputnjik/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track