Najnovije vesti

PREOKRET! ASTRAZENEKA IPAK NA SASTANKU SA EU: Brisel želi da zna šta se dešava sa isporukom vakcina protiv korone
Foto: Profimedia

šalju predstavnika

PREOKRET! ASTRAZENEKA IPAK NA SASTANKU SA EU: Brisel želi da zna šta se dešava sa isporukom vakcina protiv korone

Planeta

Diplomatski izvori u Briselu su potvrdili da će predstavnik kompanije AstraZeneka ipak prisutvovati večerašnjem sastanku sa predstavnicima Evropske komisije i zemljama članicama.

"Rekli su nam da nemaju šta novo da nam kažu, ali na kraju je izvršna potredsednica kompanije Iskra Reić rekla da će prisustvovati sastanku i mi je očekujemo", poručuju u Briselu.

U Briselu naglašavaju da je za britansku kompaniju AstraZeneka EU izdvojila 336 milona evra za razvoj proizvodnih kapaciteta za vakcinu protiv Kovid-19, a da je potpisanim ugovorm naručeno 400 miliona doza.

Dodaje se da je da AstraZeneka trebalo da bude i prva vakcina sa kojim bi se krenulo u masovnu vakcinaciju u EU.

AstraZeneka
foto: EPA/NARENDRA SHRESTHA

"Imali smo sreću da se prethodno odobre vakcine Fajzer i Moderna, jer AstraZeneka može da isporuči tek četvrtinu doza planiranih za prvi kvartal 2021" objašanjavaju u Briselu.

Izvori iz EK navode da za razliku od Fajzera, od koga su dobili konkretne odgovore o problemu u prozvodnji i nadoknadi vakcina, od AstraZeneke i dalje čekaju jasan odgovor šta se dešava sa prozvodnjom i isporukom vakcina iz četiri fabrike koje se nalaze na teritoriji Evrope, od koji dve u Velikoj Britaniji.

"Ne mogu sve vakcine proizvedene u Evropi ostati u Evropi i to je normalno. Ali prirodno je i da mi proizvodimo za nas kao bi izbegli probleme sa uvozom", zaključuju u Briselu.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...