NJUJORK TAJMS POZVAO BAJDENA DA "OLADI" SA UREDBAMA: U odgovoru iz Bele kuće naravno pomenut i Tramp! (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/Al Drago / POOL, Shutterstock

sukob

NJUJORK TAJMS POZVAO BAJDENA DA "OLADI" SA UREDBAMA: U odgovoru iz Bele kuće naravno pomenut i Tramp! (VIDEO)

Planeta -

Uredništvo Njujork Tajmsa poziva predsednika Bajdena da "oladi" izdavanje izvršnih radnji nakon potpisivanja uredbi i u poslednjih nedelju dana.

"Ove poteze demokrate i drugi željni da vide nasleđe predsedništva Donalda Trampa demontirano posthaste nailaze na pozdrav. Republikanci u međuvremenu gunđaju zbog predsedničkog nadmašivanja i optužuju Bajdena da je izdao svoj zavet da će tražiti jedinstvo ", napisao je uređivački odbor u sredu.

"Međutim, ove direktive su pogrešna zamena za zakonodavstvo. Namenjeni su da pruže smernice vladi i treba da rade u skladu sa diskrecijom koju izvršna vlast daje postojećim zakonom ili Ustavom. Oni ne stvaraju novi zakon - iako izvršni nalozi nose snagu zakona - i nije im predviđeno da posluže kao krajnja trka oko volje Kongresa. Prema dizajnu, takve akcije su ograničenije u onome što mogu postići od zakonodavstva, a predsednici koji prekoračuju pozivaju na intervenciju sudova ", dodaje se.

Bajden je izdao izvršne naredbe i druge akcije kojima se pridružio pariškom sporazumu o klimatskim promenama, okončavši nalog Trampove administracije kojim se ograničava imigracija iz pretežno muslimanskih zemalja, ukidajući dozvolu za cevovod Kejstone KSL, ukidajući finansiranje graničnog zida s potpisom bivšeg predsednika Trampa i još mnogo toga.

Urednici Tajmesa, međutim, rekli su da nagli izvršni nalozi "mogu uspostaviti efekat rastresenja, dok se svaki predsednik trudi da poništi rad svog prethodnika", pozivajući se na stvaranje programa Odloženo delovanje za dolazak u detinjstvo bivšeg predsednika Obame, bivšeg predsednika Trampovo zaustavljanje programa i Bajdenovi potezi "da ponovo potvrdi tu zaštitu".

"Baš kao što je Tramp je krenuo da poništi što je više moguće direktiva predsednika Baraka Obame, g. Bajden sada radi na tome da preokrene mnoge g. Trampove preokrete. Uz izvršne naloge, uvek postoje još jedan predsednički izbori na samo nekoliko godina, koji prete da će sve poništiti ”, napisali su.

Uredništvo je dodalo da je poništavanje nekih Trampovih "prekoračenja" neophodno, ali nasleđe Bajdena zavisiće od njegove sposobnosti da postigne sporazume sa Kongresom, i pozvalo predsednika da pregovara sa zakonodavcima "kako bi američkom narodu pokazao kakve trajne promene treba može izgledati bolja nacija ".

Nekoliko najviših zvaničnika Bajdenove administracije napalo je uvodnik u četvrtak.

"Dok odbor kritikuje predsednika Bajdena zbog preduzimanja brzih izvršnih radnji kako bi preokrenuo najgrublje postupke Trampovog administratora, ne mogu da se ne setim da su tokom primarne kampanje podsticali glasače da razmisle šta bi predsednik mogao da postigne akcija ", tvitovala je direktorka komunikacija Bele kuće Kejt Bedingfild.

"Dakle, moje pitanje je koje bi akcije predsednik preduzeo da bi preokrenuo izvršne naloge Donalda Trampa, da li bi voleli da ga on ne sledi?" dodala je ona.

Šef osoblja Bele kuće Ron Klajn takođe je uputio uvodnik u tvitu.

"Ne preduzimamo izvršne radnje umesto zakona: preduzimamo izvršne radnje da popravimo ono što je Tramp prekršio u izvršnoj vlasti i da ispunimo predsednikovu obavezu da koristi svoju moć - u odgovarajućim granicama - za napredak u četiri krize", rekao je on.

Kurir.rs/Hill

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track