AMERIKA ŠALJE SUPERBOMBARDERE BLIŽE KINI: Četiri leteće tvrđave prispele na Guam, ovo je jasna poruka Pekingu!
Foto: Profimedia

opasno

AMERIKA ŠALJE SUPERBOMBARDERE BLIŽE KINI: Četiri leteće tvrđave prispele na Guam, ovo je jasna poruka Pekingu!

Planeta -

"Četiri bombardera B-52H Stratofortres američkog vazduhoplovstva vratila su se u indo-pacifičku regiju 28. januara radi raspoređivanja Bomber-Task Force-a, izvodeći operacije van vazduhoplovne baze Andersen, Guam", saopštila je u petak vazduhoplovna baza Andersen.

Bombaši će učestvovati u strateškim misijama odvraćanja sa različitim američkim saveznicima i partnerima u indo-pacifičkom regionu, takođe se navodi u saopštenju.

Američki bombarderi B-52 poslednji put su raspoređeni na Guam u decembru 2018. godine, dodaje se u saopštenju.

U izjavi se tvrdi da Sjedinjene Države nastavljaju da sarađuju sa saveznicima i partnerima u regionu kako bi se suprotstavile Kini.

Prošle nedelje je američka prevoznička grupa koju je predvodio USS Teodor Ruzvelt ušla u Južnokinesko more kako bi promovisala „slobodu mora“, rekla je američka vojska, nekoliko dana nakon što je Džo Bajden započeo svoj mandat na mestu predsednika.

Osporene vode postale su još jedna tačka sukoba u sve problematičnijim bilateralnim odnosima između Pekinga i Vašingtona. Američka vojska je poslednjih godina neprekidno povećavala svoje uljezne aktivnosti tamo, dok Kina polaže svoje teritorijalne zahteve u tom području.

Kurir.rs/MEHR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track