HAOS NA PROTESTIMA ŠIROM RUSIJE: Policajci tukli, hapsili na sve strane, jedan mladić vikao kao Džordž Flojd NE MOGU DA DIŠEM
Foto: Twitter/Printscreen

protesti postali nasilni

HAOS NA PROTESTIMA ŠIROM RUSIJE: Policajci tukli, hapsili na sve strane, jedan mladić vikao kao Džordž Flojd NE MOGU DA DIŠEM

Planeta -

Ruska policija je danas uhapsila više od 4.500 učesnika masovnih demonstracija širom zemlje koji traže oslobađanje opozicionara Alekseja Navaljnog.

Ruske vlasti su pretnjama i upozorenjima nastojale da obeshrabre današnje proteste nakon što su prošlog vikenda desetine hiljada demonstranata izašle na najmasovnije proteste u više godina, tražeći puštanje iz zatvora najpoznatijeg Putinovog protivnika.

Uprkos upozorenjima i pretnjama zatvorskim kaznama, protesta je i danas bilo u brojnim ruskim gradovima.

Nevladina organizacija OVD-info, specijalizovana za politička hapšenja, navela je da su vlasti danas privele više od 4.500 učesnika protesta u svih 11 vremenskih zona u Rusiji, i da su neke pretukle.

"Policija nije upotrebila suzavac niti šok bombe tokom protesta podrške Alekseju Navaljnom u Sankt Peterburgu", saopštila je glavna uprava Ministarstva unutrašnjih poslova iako su brojni mediji tvrdili suprotno.

1 / 11 Foto: EPA/ANATOLY MALTSEV

Kako prenosi sajt Meduza, policajci su tukli demonstrante, a na jednom snimku iz Sankt Peterburga se vidi da je jedan pripadnik snaga reda izvukao pištolj na demonstrante.

U drugom snimku vidi se jedan mladić koga su u nesvesnom stanju ubacili u policijsko vozilo.

U Čeljabinsku je zabeležena scena nalik onoj iz Mineapolisa, u maju prošle godine, kada je preminuo Džordž Flojd tokom hapšenja. Policajci su pritisli čoveka na zemlju, a on je vikao: "Ne mogu da dišem".

U Moskvi je zabeleženo nekoliko spornih hapšenja. Demonstranti tvrde da je policija koristila elektro-šokere, što tamošnji MUP negira.

Kurir.rs/Meduza.io/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja