TAJVANSKI LOVCI PRESRELI KINESKE BORBENE AVIONE: Poleteli čak 20 puta za tri dana
Foto: Printskrin Twitter

Napetost u moreuzu

TAJVANSKI LOVCI PRESRELI KINESKE BORBENE AVIONE: Poleteli čak 20 puta za tri dana

Planeta -

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je Kinesko narodnooslobodičako ratno vazduhoplovstvo PLAAF pojačalo značajno prisustvo u Tajvanskom moreuzu i da je u poslednjih tri dana primećeno značajno prisustvo kineskih lovaca na tom području.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Tajvana, njihovi lovci su u poslednja tri dana poleteli čak 20 puta da presretnu kineske borbene avione.

Taivan, Avion
foto: Printskrin Twitter

Pukovnik Li Čang Ši Tajvanskog vazduhoplovstva priznao je da su piloti spremni za borbene misije u cilju zaštite nacionalnog vazdušnog prostora, kao i da je na aerodrom Magong raspoređena još jedna eskadrila borbenih aviona.

Tajvansko Ratno vazduhoplovstvo broji 55.000 ljudi, 288 lovačkih aviona od čega najviše je: 145 lovaca F-16A/B Fighting Falcon; 56 lovaca Mirage 2000-5D i 5E, kao i 128 primeraka domaćeg lovca F-CK-1A/B ADIC Ching Kuo.

Taivan, Avion
foto: Printskrin Twitter

S druge strane Kinesko ratno vazduhoplovstvo raspolaže sa: 140 lovaca Su-30MKK, 312 SU-27SK, 360 J-10, 300 J-7, kopija lovca MiG-21, 30 Su-35 i 50 lovaca 5 generacije J-20.

Tajvan, koji ima zvaničan naziv Republika Kina, priznaje samo 14 članica Ujedinjenih nacija i Vatikan.

Na Tajvan su se 1949. posle završetka građanskog ratapovukle pristalice nacionalističkog Kuomintanga, pod vodstvom Čang Kaj Šeka, koji je poražen u ratu protiv komunista, a do 1971. kinesko mesto u UN-u zauzimala je Republika Kina (Tajvan). Peking ne odustaje od ujedinjenja Tajvana s Kinom, pri čemu ne odbacuje upotrebu sile.

Zemlje sveta ne mogu imati zvanične odnose istovremeno sa Tajvanom, koji Kina smatra svojim sastavnim delom, i Narodnom Republikom Kinom.

Kurir.rs/Andrej Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track