AGENT CIA U STRAHU! RUSIJA NAS NAPADA TAJNIM MIKROTALASNIM ORUŽJEM: Nisam mogao da stojim, mislio sam da umirem!
Foto: Youtube/Printscreen

veoma čudno iskustvo

AGENT CIA U STRAHU! RUSIJA NAS NAPADA TAJNIM MIKROTALASNIM ORUŽJEM: Nisam mogao da stojim, mislio sam da umirem!

Planeta -

Bio sam ranjavan više puta, ali ovo mi je bilo najstrašnije iskustvo u
životu. Nisam mogao da stojim, bilo mi je muka, kao da umirem, kaže Mark Polimeropulos, meta napada

Mark Polimeropulos probudio se u hotelskoj sobi u Moskvi u decembru 2017. godine sa vrtoglavicom i zvonjavom u ušima. Nije znao šta mu se dešava i mislio je da mu je došao kraj.

- Nisam mogao da stojim, bilo mi je muka, kao da umirem. Bio sam ranjavan više puta, ali ovo mi je bilo najzastrašujuće iskustvo u životu - kaže za BBC prekaljeni agent CIA, koji je proveo više godina u Iraku, Siriji i Avganistanu kao viši oficir u borbi protiv terorizma.

U CIA 26 godina

On je ubeđen da je te noći u hotelskoj sobi u prestonici Rusije bio meta tajnog ruskog mikrotalasnog oružja. BBC prenosi da je nakon ruskog mešanja u američke izbore 2016. Centralna obaveštajna agencija svojim agentima naredila da budu na oprezu i uzvrate u slučaju napada.

Polimeropulos je u decembru 2017. odlučio da poseti Moskvu, ali ne u tajnosti, već je iskoristio regularni sastanak između ruskih i američkih obaveštajnih zvaničnika, želeći da samostalno obiđe najveću zemlju na svetu. - Nisam bio na zadatku. Rusi nisu bili oduševljeni mojim dolaskom, ali su pristali. Razboleo sam se već po dolasku u Moskvu. Vrtoglavice su nestale po povratku u Ameriku, ali drugi simptomi traju i dan-danas. Već tri godine imam migrenu. Nisam mogao da radim i morao sam da se penzionišem - kaže Polimeropulos, koji je 26 godina radio u CIA i koji je bio šef operacija u Evropi i Aziji. Radio je na otkrivanju ruskih agenata, uključujući i istragu o trovanju dvostrukog ruskog agenta Sergeja Skripalja u Engleskoj 2018.

Ovaj slučaj umnogome podseća na dešavanja u Havani iz 2016, kada se grupa američkih diplomata, kao i nekoliko Kanađana, žalila na iznenadne zdravstvene probleme. Nekima je jaka buka stvarala neizdrživ bol u glavi, a drugi su se žalili na pojačan pritisak u glavi, zbog čega su imali vrtoglavice. Ovo stanje je ubrzo dobilo naziv „havanski sindrom“.

Temeljna istraga

Američka akademija nauka je u decembru 2020. objavila rezultate prve temeljne istrage o ovom slučaju koji je privukao veliku pažnju javnosti. „Komitet je zaključio da su spomenuti simptomi u skladu sa efektima usmerene impulsne energije radio-frekvencija, a ne posledica trovanja ili psihološkog uzroka“, navedeno je u izveštaju. - Otkrili smo da je grupa pojedinaca delila neke vrlo neobične i različite kliničke nalaze na početku bolesti i upravo to nas je navelo na ovakav zaključak - rekao je profesor Dejvid A. Rilman sa Univerziteta Stenford, koji je bio na čelu panela.

Prikupljanje tajnih podataka

Postoji mogućnost da su zdravstveni problemi agenata CIA zapravo sporedan efekat pokušaja ruskih obaveštajaca da prikupe tajne podatke bombardujući elektronske uređaje snažnim mikrotalasima. Ova praksa je zabeležena tokom Hladnog rata. - Ruske službe su bombardovale američku ambasadu u Moskvi koncentrisanim mikrotalasima i elektronskim pulsevima. Rusi su imali i specijalno opremljene kombije koji su bili mobilni i kojima su pratili potencijalne mete, od kojih su želeli da izvuku informacije - tvrdi Džon Sajfer, bivši oficir CIA.

Više sličnih slučajeva - Poljska, Kina, Gruzija...

Slučaj Marka Polimeropulosa i američkih diplomata u Havani nije usamljen. Kako prenosi BBC, meta ruskog mikrotalasnog oružja bili su i drugi američki obaveštajni zvaničnici. Slične zdravstvene probleme prijavili su agenti CIA koji su bili na službi u Kini, Poljskoj i Gruziji. Među njima je i jedan zvaničnik Bele kuće koji se požalio na takve probleme dok je boravio u hotelskoj sobi u Londonu u avgustu 2019. Britanske obaveštajne službe su kontaktirale sa CIA.

Kurir / Aleksandar Petrović

Foto: Youtube Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track