Najnovije vesti

CENTAR AMSTERDAMA OSTAJE BEZ CRVENIH FENJERA: Hoće da ih premeste na periferiju, prostitutke nisu zadovoljne ovom selidbom
Ilustracija, Foto: Profimedia

gradonačelnica unosi novine

CENTAR AMSTERDAMA OSTAJE BEZ CRVENIH FENJERA: Hoće da ih premeste na periferiju, prostitutke nisu zadovoljne ovom selidbom

Planeta

Više neće, kako kaže Žak Brel u jednoj od svojih poznatijih šansona, "mornari na dokovima piti u čast svih amsterdamskih prostitutki". Naime, opevani izlozi preko kojih se traži ljubav na jednu noć sele nešto dalje od pitoresknih kanala, prema nekom od "ringova" na periferiji.

Predlog amsterdamske gradonačelnice o relokaciji tzv. erotskog centra je podržala široka paleta političkih stranaka.

"Ideja iza predloga je da resetujemo Amsterdam kao turističku destinaciju. Turisti su i dalje dobrodošli da uživaju u lepotama i slobodarskom duhu holandske prestonice, ali ne po svaku cenu", rekao je Denis Butkan, član Radničke stranke, dok je Diderik Bumsma iz CDA utvrdio kako trenutna situacija zahteva odlučnu intervenciju.

Uprkos zabrinutosti gradonačelnice Femke Halseme podstaknute, kako ona kaže, "zurenjem i zlostavljanjem nečega što nikada nije trebalo da postane turistička atrakcija", njen stav je naišao na otpor kod samih seks-radnica. Novoformirana lobistička grupa "Red Light United" tvrdi da je prilikom anketiranja čak 90 odsto prostitutki izrazilo želju da ostane na trenutnoj lokaciji. Jedna članica grupe, pod pseudonimom Foxxy, upitala je članove gradske uprave hoće li osigurati besplatne autobuse koji će voziti zainteresovane na zasad nepoznato odredište.

Predlog o zabrani prodaje kanabisa u lokalnim kafićima i pak nije naišao na podršku većine odbornika. Razlog protivljenja je strah od porasta ulične preprodaje i nekvalitetnih supstanci. Inače, Amsterdam se, kao i mnoge evropske metropole, bori sa zahuktalim rastom cena stanovanja u centru koji podstiče vlasnike na dnevno iznajmljivanje putem "Airbnb-a" i sličnih platformi, a usmerava lokalno stanovništvo prema periferiji.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...