AMERIČKI ADMIRAL UPOZORAVA: Verovatnoća da izbije nuklearni rat između SAD i Kine ili Rusije je mala, ali ne i nemoguća
Foto: Profimedia

mišljenje čarlsa ričarda

AMERIČKI ADMIRAL UPOZORAVA: Verovatnoća da izbije nuklearni rat između SAD i Kine ili Rusije je mala, ali ne i nemoguća

Planeta -

Iako je verovatnoća korišćenja nuklearne sile mala, američki admiral i vođa američkog STRATCOM-a, organizacije koja nadgleda svo američko nuklearno oružje, Čarls A. Ričard izrazio je veliku zabrinutost oko mogućnosti nuklearnog rata između SAD-a i Kine ili Rusije.

"Procenjujemo da je verovatnoća upotrebe nuklearne (sile) mala, ali ne i 'nemoguća', posebno u krizi dok naši protivnici nastavljaju da grade (nuklearnu) sposobnost. Nuklearni rat između SAD i Rusije ili Kine je moguć jer Moskva i Peking "agresivno testiraju svetski mir" na način na koji nije viđen još od Haldnog rata", rekao je Ričard. Dodao je da se ne mogu odbaciti ili zanemariti događaji koji se 'trenutno čine malo verovatnim' i koji bi, ako se dogode, 'imali katastrofalne posledice'.

"Moskva i Peking dosta koriste globalnu pandemiju kako bi nametnuli svoje agende. Ne smemo zanemariti nedavne događaje koji bi, ako se ne pripremimo, mogli imati kafastrofalne posledice", stoji u članku koji je admiral Ričard napisao za časopis Prosidings, Pomorskog instituta Sjedinjenih Američkih Država, pritom misleći na ruske i kineske sajber napade, a jedino što preporučuje Americi su temeljne promene.

"Ostanu li SAD pasivan, gubimo mogućnost da nametnemo jednu od naših najvećih prednosti, a to je strateško pozicioniranje moći", dodaje i smatra kako bi američka asertivnost poslala veliku poruku svojim saveznicima. Kako piše, Rusija je agresivno krenula s modernizacijom svoje nuklearne sile i ona je trenutno 70 odsto dovršena, a Putin je 2014. godine ponovo pokazao sposobnosti Rusije kada je aneksirala Krim.

"A Kina, kao i Rusija, 'uznemirava' SAD i sile koje deluju u svemiru i internacionalnim vodama, poput Južnog kineskog mora, gde je Peking 'stvorio ostrva' i tamo pozicionirao svoj sistem oružja, kaže Ričard i zaključuje kako će se kroz samo nekoliko godina broj nuklearnog oružja Kine udvostručiti.

Kurir.rs/Vecernji.hr/Dejli mejl

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track