NAJMLAĐI BRITANSKI TERORISTA IZBEGAO ZATVOR: Sa 13 godina bio lider neonacista, sada mora na rehabilitaciju (VIDEO)
Foto: Profimedia

ludilo

NAJMLAĐI BRITANSKI TERORISTA IZBEGAO ZATVOR: Sa 13 godina bio lider neonacista, sada mora na rehabilitaciju (VIDEO)

Planeta -

Najmlađi britanski osuđeni terorista, koji je sa samo 13 godina predvodio neonacističku ćeliju iz kuće svoje bake, izbegao je zatvor, jer mu je sudija danas dosudio rehabilitaciju u trajanju od dve godine

Sudija Krivičnog suda Old Bejli presudio je da je 16-godišnji tinejdžer, koji je u trenutku izricanja presude držao baku za ruku, kriv po 10 tačaka, između ostalog za pravljenje eksploziva, prikupljanje terorističkog materijala i deljenje ultra desničarske ideologije na internetu.

Sudija Mark Denis rekao je da bi mu se zatvorskom kaznom poništio rad na rehabilitaciji, da se mladić pokajao i da je na žalost ušao u "online svet opakih predrasuda", odnosno da je bio podložan uticaju drugih.

Dečak je kada je imao 13 godina skupio veliku količinu ultra desničarskog materijala koji je sadržao uputstva za izradu napalm bombi i molotovljevih koktela, ali i izradu puške AK-47 i uputstva za borbu nožem.

Takođe, on je na internetu pričao o ubijanju Jevreja gasom, vešanju homoseksualaca i pucnjavi na prajdu.

U leto 2019. godine postao je vođa britanske ćelije FKD (Fojerkrig divizion), neonacističke grupe koja idealizuje norveškog ubicu Andersa Brejvika, a koja je izvodila pojedinačne napade.

Bio je odgovoran za regrutovanje članova i propagandu, a bio je u kontaktu i sa "komandantom" KFD-a, 13-godišnjim Estoncem.

On je uspeo da regrutuje pet osoba, uključujući i 17-godišnjeg Pola Danlivija, koji je osuđen na najmanje pet godina zbog terorističkih dela u 2019. godini.

Njih dvojica su razgovarali, prema izjavama svedoka, o nabavci oružja i naručili su poster na kome je prikazan oblak atomske bombe iznad britanskog parlamenta sa natpisom "sterilištite septičku jamu zvanu London".

Jedna od osoba koje je tinejdžer regrutovao bio je tajni agent, zahvaljujući čemu je izvršena racija u kući tinejdžera 2019. godine.

Tada su mu zapljenjeni kompjuter i telefon, a otkriveni su nacistička zastava i neonacistički tekstovi, a na šupi je bio napisan nacistički simbol - 1488.

Prilikom saslušanja tinejdžer se pravdao da nije ni rasista ni homofob, već da je samo želeo da izgleda "kul", kao i da je nameravao da istupi iz FKD.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track