Najnovije vesti

AMERI OČEKUJU NUKLEARNI SUKOB SA RUSIJOM ILI KINOM Viceadmiral na čelu strateških snaga SAD objasnio šta bi ga pokrenulo (VIDEO)
Foto: AP/Wang Zhao, EPA / MICHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMlin, Shutterstock, Profimedia

opasno

AMERI OČEKUJU NUKLEARNI SUKOB SA RUSIJOM ILI KINOM Viceadmiral na čelu strateških snaga SAD objasnio šta bi ga pokrenulo (VIDEO)

Planeta
21:07h

Šef američke Strateške komande upozorava da je nuklearni rat sa Rusijom ili Kinom "stvarna mogućnost", ukazujući na "destabilizujuće" ponašanje američkih rivala. Takođe tvrdi da Pentagon nije "zaglavljen u hladnom ratu".

"Postoji realna mogućnost da bi regionalna kriza sa Rusijom ili Kinom mogla brzo prerasti u sukob koji uključuje nuklearno oružje ako smatraju da bi konvencionalni gubitak ugrozio režim ili državu", napisao je šef STRATCOM-a i viceadmiral Čarls Ričard u februarskom izdanju časopisa američke mornarice.

STRATCOM, koji nadgleda američki nuklearni arsenal, smatra da je verovatnoća nuklearnog rata mala. Ali dok Rusija i Kina napreduju u svojim mogućnostima i nastavljaju da se "naprežu globalno", Ričard je rekao da STRATCOM mora da razume sa čim se suočava.

"U nedostatku promena, ponovo smo na putu da se pripremimo za sukob koji preferiramo umesto za onaj sa kojim ćemo se verovatno suočiti."

Ako takva vrsta razgovora podseća na hladni rat, to je zato što verovatno jeste. Ali Ričard tvrdi da se američka vojska već dve decenije fokusira na borbu protiv terorizma, ignorišući "nuklearnu dimenziju". "Odeljenje je prošlo kroz hladni rat".

Pa šta je radio Pentagon? Prema Ričardu, američke snage su potpuno uronjene u borbu protiv terorizma, do te mere da su ih Rusija i Kina iskoristile za "agresivno" osporavanje "međunarodnih normi i globalnog mira koristeći instrumente moći i pretnje silom na načine koji nisu viđeni od Hladnog rata ". Citirao je posebno navodne slučajeve "sajber napada i pretnji u svemiru".

Ričard je čak tvrdio da suparničke snage iskorištavaju pandemiju Covid-19 da bi unapredile svoje ciljeve. "Moramo se aktivno takmičiti da bismo zadržali njihovu agresiju pod kontrolom", rekao je, dodajući da će nedostatak reakcije podstaći Rusiju i Kinu i navesti saveznike da misle da Sjedinjene Države nisu u stanju ili ne žele da "vode".

Takvo zveckanje oružjem eskaliralo je poslednjih godina, posebno između Vašingtona i Moskve. Rusija je 2018. usavršila svoju nuklearnu doktrinu kako bi dozvolila upotrebu takvog oružja kao odgovor na nuklearni napad ili konvencionalni napad koji ugrožava postojanje nacije. Zvaničnik Pentagona rekao je 2019. godine da će Sjedinjene Države zadržati pravo da izvedu prvi nuklearni udar kao odgovor na konvencionalni napad, napominjući da saveznici inače ne bi verovali da su zaštićeni.

Takve izjave i, što je još važnije, američki razvoj oružja, aktivirali su  alarm u Moskvi. Američko rukovodstvo donelo je odluku da nuklearni sukob smatra održivom političkom opcijom i stvara potencijal neophodan za njega ", rekla je prošlog marta portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Takođe, šef STRATCOM-a je kao zabrinutost pomenuo rusku modernizaciju nuklearnih snaga, za koju je procenio da je završena oko 70 odsto. Primećujući da je Moskva izgradila "nove i nove" sisteme, poput hipersoničnih raketa, on je tvrdio da je ignorisala "međunarodne norme" ponašajući se kao antitelirski test prošle godine.

Ričard je dodao da i Kina pravi "tehnološke skokove" i da je, poput Rusije, maltretirala američke i savezničke avione i snage koje deluju u međunarodnom vazdušnom prostoru i vodama. Rekavši da bi se kineski nuklearni arsenal mogao udvostručiti, utrostručiti ili učetvorostručiti u narednoj deceniji, on je predložio da "Sjedinjene Države danas moraju preduzeti korake da se postave za budućnost".

"Moramo započeti priznavanjem da će naša najvažnija pretpostavka - da će se strateško odvraćanje održati, uprkos krizi i sukobu - biti testirana na načine koji nisu viđeni ranije."

U zaključku, Ričard kaže da američka vojska mora preusmeriti svoj stav sa pretpostavke da se nuklearni rat neće dogoditi u pokušaju da se okonča i odvrati stvarna mogućnost takvog sukoba - ili na drugi način "rizikuje sramotan - ili možda još gori - uspeh naših protivnika ".

Obnovljeni razgovori o mogućem nuklearnom ratu usledili su nekoliko dana nakon što su se Moskva i Vašington dogovorili da produže novi Novi sporazum o smanjenju nuklearnog oružja START, za koji je administracija Donalda Trampa mislila da je istekao.

Ali nakon četiri godine američko-ruskih odnosa koje je omela navodna zavera Rusije protiv Trampa, čini se da je malo verovatno da će uspostaviti mirnije odnose pod predsednikom Džoom Bajdenom. Dve nedelje nakon inauguracije, Bajden je u četvrtak rekao da su dani "okretanja" Sjedinjenih Država prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu završeni.

Bajden, koji planira da poništi Trampovu naredbu o povlačenju 9500 američkih vojnika iz Nemačke, zahtevao je da Rusija odmah pusti opozicionog političara Alekseja Navaljnog, koji je zatvoren zbog kršenja uslovne kazne zbog pranja novca. "Nećemo se ustručavati da povećamo troškove za Rusiju i odbranimo svoje vitalne interese i svoj narod", rekao je Bajden.

Ratne izjave o nuklearnom ratu opasnije su nego što se čine, rekao je bivši UN-ov inspektor za oružje Skot Riter.

Riter je tvrdio da SAD nisu izgradile svoje konvencionalne vojne snage do te mere da im se može garantovati pobeda nad Rusijom ili Kinom, pa bi Vašington verovatno koristio nuklearno oružje u ratu sa bilo kojom od tih zemalja. Rusija ne bi imala drugog izbora nego da odgovori na takav napad, rekao je on.

"To je ono što admiralove izjave o pripremi za nuklearni rat čine toliko opasnim, jer nema načina da se to zaustavi", rekao je Riter.

Ako dođe do nuklearnog rata između Sjedinjenih Država i Rusije, to će biti opšti nuklearni rat, što znači da će biti uništeni ne samo obe nacije, već i svet kakav trenutno znamo.

Kurir.rs/Logicno

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...