KUBA UPRKOS SANKCIJAMA U TRCI ZA VAKCINU: Proizveli sopstveno cepivo Suveren 02
Foto: Profimedia

"kubanska Medicinska revolucija maršira još jednom"

KUBA UPRKOS SANKCIJAMA U TRCI ZA VAKCINU: Proizveli sopstveno cepivo Suveren 02

Planeta -

Iscrpljujuće sankcije i loša ekonomska situacija nisu sprečile Kubu da postane mogući kandidat u trci za vakcinu protiv kovid-19, koja trenutno ulazi u treću fazu ispitivanja.

Iosvani Kasteljanos Santos, vanredni profesor na državnom zdravstvenom institutu, optimističan je u pogledu koraka koje je njegova zemlja postigla u ispitivanjima prema radnoj vakcini kovid-19, prenosi portal TRT Vorld.

Dok se latinoamerički teškaši Brazil i Meksiko nadmeću za ponude zapadnih, kineskih i ruskih farmaceutskih kompanija, Kuba ima u planu četiri potencijalne vakcine, navodi se u tekstu.

Državni institut za vakcine Finli (IFV), koji podržava Vlada, proizveo je vakcinu koja trenutno ulazi u fazu 3 ispitivanja.

"Suveren 02", kako se naziva jedna od vakcina, aludira na to šta znači za ovu malu ostrvsku državu postizanje značajne radne vakcine s obzirom na pokušaj susedne supersile, SAD, da ekonomski osakati zemlju tokom poslednjih šest decenija.

Kuba je, kaže Santos, odlučila da investira u sopstvenu vakcinu zbog "finansijskog progona" sa kojim se zemlja suočava, a koji su zemlju podvrgli "ekonomskim, trgovinskim i finansijskim blokadama".

pandemija, koronavirus, Kuba
foto: EPA / Ernesto Mastrascusa

Iste te "neprijateljske politike" koje su sprečile obične Kubance u pristupu zdravstvenoj zaštiti sada takođe otežavaju zemlji da ubrza istraživanje vakcina, kaže Santos.

- Od kada su klinička ispitivanja započela 24. avgusta 2020, vakcina prijavljuje nula ozbiljnih neželjenih događaja nakon ubrizgavanja kod prvih dobrovoljaca - kaže Santos, dodajući da je "ono što se inače radi godinama postignuto za nešto manje od tri meseca".

Sada je Kuba sklopila partnerstvo sa još jednom malo verovatnom zemljom, Iranom, gde sprovodi fazu 3 ispitivanja vakcine Suveren 02. Kuba, sa samo 238 smrtnih slučajeva povezanih sa kovid-19 i manje od 33.000 infekcija, nema dovoljno pacijenata na kojima bi mogla da testira vakcinu u kontrolisanom ispitivanju.

- U slučaju srećnog završetka, Kuba će imati svoju vakcinu protiv korona virusa dostupnu stanovništvu u prvom kvartalu 2021. godine - kaže on.

Ako Suveren 02 bude uspešan, zemlja planira da proizvede 100 miliona vakcina ove godine. Vakcina bi se mogla pokazati ključnom za zemlje Latinske Amerike koje se bore da suzbiju virus, dok zapadne zemlje prikupljaju vakcine za sebe.

Kubanska medicinska revolucija "maršira još jednom", optimistično kaže Santos za TRT Vorld.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track