OŠTAR IZAZOV BAJDENU: Kim Džong-un odredio kojom će se putanjom kretati odnosi sa Južnom Korejom i SAD-om
Foto: Profimedia/AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

petogodišnji plan severnokorejskog lidera

OŠTAR IZAZOV BAJDENU: Kim Džong-un odredio kojom će se putanjom kretati odnosi sa Južnom Korejom i SAD-om

Planeta -

Severnokorejski lider, Kim Džong-un, odredio je putanju kojom će se njegova vladajuća Radnička stranka kretati u odnosima s Južnom Korejom i u spoljnim poslovima, saopštila je u sredu državna agencija KCNA.

Kim, koji je učvrstio svoju moć na januarskom kongresu stranke izborom za generalnog sekretara, drugog dana plenarnog sastanka u utorak dalje je razgovarao o petogodišnjem planu politike Pjongjanga, prenosi Rojters.

- Generalni sekretar je u izveštaju utvrdio vojne zadatke koje će Narodna vojska i industrija municije izvršavati ove godine, kao i pravac budućih akcija koje će preduzeti sektor zadužen za poslove sa Južnom Korejom i sektor zadužen za spoljne poslove, pre nego što je podvukao potrebu da se to temeljno sprovede u delo - objavila je KCNA.

Iako je pokrenuo pitanje preoblikovanja odnosa sa Južnom Korejom "kako zahtevaju prevladavajuća situacija i promenjena vremena", Kim je kritikovao Seul zbog nuđenja saradnje u "neosnovnim" oblastima kao što su pomoć za kovid-19 i turizam i rekao da bi trebalo da zaustavi kupovinu oružja i vođenje vojnih vežbi sa Sjedinjenim Državama.

KCNA nije dala dalje detalje o sastanku, ali je navela da će se sastanak nastaviti najmanje još jedan dan.

Kim je prošlog meseca zatražio naprednije nuklearno oružje i rekao da su Sjedinjene Države "naš najveći neprijatelj", predstavivši oštar izazov američkom predsedniku Džou Bajdenu samo nekoliko dana pre nego što je preuzeo dužnost.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track