AMERIČKI MAGAZIN PRIZNAO, OVO JE RUSKO ORUŽJE SUDNJEG DANA: Moćni Posejdon će biti lansiran i sa platforme vrlo blizu SAD (VIDEO)
Foto: Screenshot

opasno

AMERIČKI MAGAZIN PRIZNAO, OVO JE RUSKO ORUŽJE SUDNJEG DANA: Moćni Posejdon će biti lansiran i sa platforme vrlo blizu SAD (VIDEO)

Planeta -

Veoma moderan tip bespilotne letelice Posejdon može biti opremljen i konvencionalnim i nuklearnim oružjem, omogućavajući im da pogađaju širok spektar ciljeva, uključujući grupe nosača aviona, obalska utvrđenja i infrastrukturu.

U toku su pripreme za ispitivanje podvodne bespilotne letelice Posejdon na ruskoj nuklearnoj podmornici Projekat 09852 nazvanoj Belgorod, prenosi ruski list Izvestija.

Očekuje se da će podmornica biti prvi eksperimentalni nosač vrhunskih bespilotnih letelica Posejdon, koje je američki časopis Nešenel interest prošle godine opisao kao "krajnje oružje sudnjeg dana".

Izveštaj Izvestije dolazi nakon što je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio uspešan završetak Posejdonovih ispitivanja morskog dometa, koja uključuju dizel podmornicu.

Saopštenje je usledilo nakon što je Mihail Budničenko, generalni direktor ruske brodograditeljske kompanije Sevmaš, dostavio medijima informacije o ispitivanjima sprovedenim na podmornici Belgorod početkom januara ove godine.

Ispitivanja su sprovedena malo pre nego što se pojavio izveštaj da bi ruska mornarica do 2027. trebalo da dobije oko 30 bespilotnih podmornica Posejdon.

Ruski predsednik Vladimir Putin predstavio je Posejdona 2018. godine, proglasivši ga jednim od nekoliko novih strateških sistema koji su trebali da obezbede sposobnost Rusije da odgovori u slučaju nuklearne agresije Sjedinjenih Država ili njenih saveznika.

Prema rečima Putina, podvodni dron je sposoban da putuje na velikim dubinama, ima interkontinentalni domet i može da postigne brzinu nekoliko puta veću od većine podmornica i modernih torpeda.

Kurir.rs/Logično

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track