Najnovije vesti

EVROPSKI ŠAMPIONI U BORBI SA KORONOM: Jedina su zemlja u zelenoj zoni, uspešno savladali i BRITANSKI SOJ!
Foto: Profimedia

prednost izolovanog ostrva

EVROPSKI ŠAMPIONI U BORBI SA KORONOM: Jedina su zemlja u zelenoj zoni, uspešno savladali i BRITANSKI SOJ!

Planeta

Islanđani od januara mogu slobodno da trče na traci u teretani, a od decembra mogu da plivaju u javnim bazenima. Sve to je u suprotnosti sa ograničenjima koja su još uvek na snazi u većini Evrope.

Island je država koja je na karti Evropske agencije za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) već treću nedelju zaredom označena zelenom bojom. To znači da je tamo epidemiološka situacija povoljna. Kako piše "New Straits Times", kako se broj novih kovid slučajeva smanjivao, Island je od sredine novembra postupno ublažavao mere u četiri faze.

"Mislim da smo ostali pet sati prvog dana nakon što su bazeni ponovo otvoreni”, kaže Ana Mjol Gudmundsdotir, 45-godišnja profesorka sa Univerziteta Island, koja dovodi svoju porodicu na gotovo svakodnevno kupanje u vrućim bazenima u Seltjarnarnesu, poluostrvu zapadno od Rejkjavika.

Ključ uspeha

Sa samo pet novih slučajeva otkrivenih na Islandu u proteklih 14 dana bez otprilike 20 slučajeva otkrivenih i zaustavljenih na granici, epidemija je na najnižem stupnju u više od pet meseci, a stopa incidencije najniža je u Evropi, prema službenim podacima koje je prikupio AFP.

vakcina, korona virus, live korona, vakcinacija
foto: Shutterstock

Zemlja s 365.000 ljudi, koja je do sada cepila više od četiri odsto stanovništva, zabeležila je nešto više od 6.000 slučajeva i 29 smrtnih ishoda. Iako su slučajevi u padu u većini evropskih zemalja, nijedna nije uspela da suzbije širenje zaraze kao Island. Prema mišljenju stručnjaka, ključ uspeha Islanda je višestruk.

"Prva je spremnost nacije da se pridržava svih postavljenih ograničenja", kaže Vidir Rejnison, glavni nadzornik Kabineta nacionalnog poverenika policije. "Druga je snaga našeg medicinskog sastava da se nosi s tim. I onda, naravno, kombinacija traženja kontakata i testiranja i analize svih pozitivnih slučajeva”, dodao je.

Biti izolovano, veliko i udaljeno ostrvo u blizini Arktičkog kruga sa samo 365.000 stanovnika ima svoje prednosti. Dnevno im dolazi samo 200 do 300 putnika.

Uspešno sprečili širenje britanskog soja

Iako privreda napreduje, a život se prilično vratio u normalu, Island je i dalje oprezan, pojačavajući svoju ionako strogu kontrolu na granicama. Od 15. januara svi putnici koji dolaze u vazduhoplovnu luku Keflavik, ulaznu tačku za više od 98 posto ljudi koji dolaze na Island, moraju uraditi dva PCR testa u razmaku od pet dana dok su u karantinu.

"To je naravno veliki deo zaustavljanja protoka novih sojeva u zemlju”, napominje Rejnison. Dok je Island sprovodio gensko sekvenciranje na svakom pozitivnom testu, uspeo je da otkrije oko 60 slučajeva britanske varijante virusa na granici, uspešno sprečavajući njegovo širenje. Nisu otkriveni slučajevi južnoafričkog ili brazilskog soja.

"S merama na granici s dvostrukim ispitivanjem i karantinom između njih, matematički je veoma malo verovatno da slučajevi mogu da procure. Ipak, postoji ljudska greška, pa moramo biti oprezni", insistira Tor Aspelund, stručnjak za biostatiku Univerziteta Island.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...