ŽENAMA U GAZI ZABRANJENO DA PUTUJU BEZ DOZVOLE MUŠKARCA: Hamasov sud kretanje žena stavlja na volju muškim starateljima!
Foto: EPA / Mohammed Saber

jača ograničenja

ŽENAMA U GAZI ZABRANJENO DA PUTUJU BEZ DOZVOLE MUŠKARCA: Hamasov sud kretanje žena stavlja na volju muškim starateljima!

Planeta -

lslamski sud u pojasu Gaze, kojim vlada Hamas, doneo je odluku da je ženama potrebna dozvola muškog staratelja da bi putovale.

Time se još više ograničava putovanje sa te palestinske teritorije koja je pod blokadom Izraela i Egipta od 2007. godine kada je Hamas silom preuzeo vlast, pobedivši snage lojalne rivalskom, umerenijem Fatahu.

Na osnovu odluke Sudskog saveta šerijata donete u nedelju neudate žene neće moći da putuju bez dozvole svog "staratelja" , što je obično aluzija na oca ili drugog starijeg muškog člana porodice.

Dozvola će se morati registrovati u sudu, ali od staratelja se neće zahtevati da prati ženu na njenom putu. Odluka nagoveštava da udate žene neće moći da putuju bez dozvole supruga. Uz to se navodi da muškarcu putovanje koje se smatra štetnim može da zabrani otac ili deda, ali ne mora unapred da se traži dozvola, a rođak mora da podnese tužbu sudu kako bi ga sprečio da putuje.

Ovakva odluka liči na takozvane zakone o starateljstvu koji su dugo postojali u Saudijskoj Arabiji gde su žene tretirane kao maloletnice i zahtevalo se da imaju dozvolu muža, oca, pa čak i sina da dobiju pasoš i putuju u inostranstvo.

Ta ograničenja su ublažena 2019. Predsedavajući pomenutog saveta Hasan al Džodžo rekao je za AP da je odluka uravnotežena i u skladu sa islamskim i građanskim zakonima, odbacivši ono što je označio "veštačkom i neopravdanom bukom" koju je izazvala na društvenim mrežama.

On je naveo primere putovanja devojaka bez znanja roditelja i muškaraca koji su ostavili svoje žene i supruge bez hranitelja. Ograničavanje prava žena moglo bi izazvati negativnu reakciju u pojasu Gaze u vreme kada se pripremaju parlamentarni izbori na palestinskim teritorijama.

S druge strane, Hamas bi mogao učvrstiti podršku svoje konzervativne baze dok je izložen kritikama zbog uslova života u Gazi.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / Mohammed Saber

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track