Najnovije vesti

FEJSBUKOVA BLOKADA: Australija u haosu zbog iznenadne restrikcije deljenja informativnih sadržaja!
Foto: EPA/LUKAS COCH

tokom vanredne situacije

FEJSBUKOVA BLOKADA: Australija u haosu zbog iznenadne restrikcije deljenja informativnih sadržaja!

Planeta

Nekoliko spasilačkih službi je u četvrtak u Australiji na svojoj koži osetilo posledice Fejsbukove blokade deljenja informativnih sadržaja u toj zemlji, nakon gašenja mrežnih stranica na kojima se stanovnici upozoravaju na požare niskog rastinja, nevreme i epidemiju, objavile su vlasti.

Mrežne stranice vatrogasnih, zdravstvenih i meteoroloških službi širom Australije ne mogu normalno da funkcionišu na toj društvenoj mreži u času kada su se neki delovi zemlje našli u vanrednoj situaciji.

"Stranica vladine meteorološke službe trpi zbog Fejsbukovih iznenadnih restrikcija sadržaja", napisala je na Tviteru ministarka za životnu sredinu Suzan Li, pozivajući korisnike da umesto toga prate mrežnu stranicu te službe.

Njeni računi su pogođeni odlukom Fejsbuka da svojim korisnicima u Australiji onemogući čitanje i deljenje informativnih sadržaja iz lokalnih i svetskih medija. Australijski mediji neće moći da objavljuju svoje sadržaje na stranicama platforme. Društvena mreža je donela ove mere kao odgovor na nacrt zakona kojim bi se platforme prisilile da plaćaju medijima za preuzimanje njihovih sadržaja.

Poremećaj je nastupio u trenutku kada su ministarstva izdala niz upozorenja na iznenadni porast vodostaja u delu države Kvinslend nakon obilnih kiša tokom noći.

Ugašena je i Fejsbuk stranica vatrogasne službe Zapadne Australije dok se ta država priprema na uslove "opasnosti katastrofalnog požara".

"Neverovatno. Nemoguće. Neprihvatljivo", reagovala je zastupnica Zapadne Australije Medlin King dok su se ređali pozivi kako bi Fejsbuk što pre ispravio situaciju.

0576913883, Sidnej, Australija, koronavirus, korona, pandemija
foto: Profimedia/Steven Saphore/AFP

Ministarstva zdravlja najmanje tri države koja redovno objavljuju nove podatke o pandemiji koronavirusa za stotine hiljada Australijanaca, takođe trpe, kao i više vladinih računa.

Stranice nacionalne službe za suzbijanje polnog i porodičnog nasilja, nekih dobrotvornih udruženja, pa i samog Fejsbuka bile su prazne za australijske korisnike.

Australijski ministar finansija Još Frajdenberg rekao je u četvrtak da se sa izvršnim direktorom Fejsbuka Markom Zukerbergom dogovorio da će "pokušati da pronađe put za budućnost".

Fejsbuk ima 16 do 18 miliona korisnika na dan u toj zemlji s 25 miliona stanovnika, navode tamošnja glasila.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...