TRAMP BEZ DLAKE NA JEZIKU: Bivši predsednik SAD prvi put javno o kandidaturi 2024. godine, a Bajdenu poručio da je "mentalno pao"
Foto: EPA / AL DRAGO / POOL, EPA / Jim Lo Scalzo

jasno

TRAMP BEZ DLAKE NA JEZIKU: Bivši predsednik SAD prvi put javno o kandidaturi 2024. godine, a Bajdenu poručio da je "mentalno pao"

Planeta -

U jednom od svojih prvih javnih nastupa od napuštanja funkcije, bivši predsednik Donald Tramp koristio je intervju na Njuzmaksu u znak sećanja na konzervativnog radijskog voditelja Raša Limba, čija je smrt najavljena ranije, da razmisli o pitanjima koja se kreću od neuspelog pokušaja Senata da ga osudi do izbacivanja sa Tvitera.

Donald Tramp je bio oštar oko svih pitanja koja se odnose na njegovu političku budućnost dok se u sredu uveče pojavio na mreži kablovske televizije Njuzmaks.

Ponovo javno govoreći nakon što ga Senat nije uspeo da osudi tokom njegovog drugog suđenja za impičment, on je ipak rekao voditelju Gregu Keliju da su ga ankete podržale u poslednje vreme, ističući da je prerano za najavu hoće li se ponovo kandidovati za 2024.

"Do 2024. godine, prerano je reći, ali vidim puno sjajnih anketa, to je sigurno“, rekao je Tramp.

Intervju je imao za cilj da pohvali pokojnog konzervativnog radijskog voditelja Raša Limba, čija je smrt od raka pluća najavljena ranije tog dana, ali bivši predsednik ga je iskoristio kao priliku da razmotri nekoliko pitanja, uključujući svoje neposredne političke planove.

Tramp je tvrdio da je želeo da "bude donekle tih" nakon izlaska iz Bele kuće, ali insistirao je na tome da su njegovi brojevi na anketama i dalje jaki nakon što suđenja u Senatu.

Prema novoj anketi Galup-a, među republikancima i nezavisnim republikancima, samo 10 odsto podržalo je osuđivanje Trampa da mu zabrani da ikad više obavlja javnu funkciju, dok se 88 odsto protivi osuđivanju bivšeg predsednika.

"Pa, imamo ogromnu podršku, neću još reći, ali imamo ogromnu podršku. Gledam brojeve anketa koji su nebu pod onlake. Samo sam mogao dobiti impičment i moji brojevi rastu. Brojevi su vrlo dobri i vrlo visoki, veći su nego pre izbora ", rekao je bivši predsednik.

Dok je Donald Tramp napuštao Vašington, ujutru na inauguraciji predsednika Džoa Bajdena za 46. predsednika Sjedinjenih Država 20. januara, zakleo se svojim pristalicama da će se "vratiti u nekom obliku“.

Špekulacije su bile široke u vezi sa Trampovim političkim ambicijama, međutim snažna podrška republikanaca pokazuje da je on i dalje najbolji izbor glasača GOP-a za kandidata za 2024. godinu.

Prema anketi Politico-Morning Consulta objavljenoj 16. februara, 59 odsto glasača GOP-a reklo je da bi Tramp ubuduće trebalo da igra "glavnu ulogu" u Republikanskoj stranci, a 54 odsto ispitanika reklo bi da bi hipotetički podržali bivšeg predsednika kao kandidata na izborima 2024. Samo 17 odsto smatra da bivši predsednik uopšte ne bi trebalo da igra nikakvu ulogu u Republikanskoj stranci.

Anketa je takođe pokazala da je udeo republikanaca koji su rekli da je Tramp veoma ili donekle odgovoran za nerede na Kapitolu 6. i 7. januara opao za 14 poena, na 27 procenata.

Pored toga, 51 odsto glasača izjavilo je da ne odobrava oslobađajuću presudu Senata za Trampa, a 79 odsto republikanskih glasača odobrilo je oslobađajuću presudu Senata za bivšu POTUS-u.

Tokom intervjua, bivši predsednik takođe je iskoristio priliku da ponovi svoje tvrdnje da su mu prošlogodišnji izbori "ukradeni“ i kritikovao svog uspešnog rivala u kandidaturi za Belu kuću 2020. - Džoa Bajdena - zbog njegovih nedavnih izjava u vezi sa COVID-19 vakcinom.

Ovo poslednje je očigledno upućivalo na Bajdenove tvrdnje da nisu imali vakcine kada je demokrata ušao u funkciju. Tramp je insistirao da Biden "ili ne govori istinu, ili je mentalno pao“, dodajući da je njegova administracija u stvari obezbeđivala vakcine i da se Bajden prvi put vakcinisao "mnogo pre“ Dana inauguracije.

Bivši predsednik takođe je iskazao svoju frustraciju zbog izbacivanja platforme društvenih medija Tviter nakon nereda na Kapitolu 6. januara.

"Tviter nije isti, koliko razumem postao je vrlo dosadan i milioni ljudi ga napuštaju, nije isti i to razumem. Pregovaramo sa drugim ljudima, a postoji i opcija da napravite sopstveni sajt “, rekao je Tramp, koji tek treba da pronađe novu platformu za svoje poruke.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track