Najnovije vesti

GENERALNI DIREKTOR SZO UPUTIO APEL BOGATIM ZEMLJAMA: Poštujte sporazume koje je ugovorio KOVAKS!
Foto: EPA/SALVATORE DI NOLFI

vakcine

GENERALNI DIREKTOR SZO UPUTIO APEL BOGATIM ZEMLJAMA: Poštujte sporazume koje je ugovorio KOVAKS!

Planeta

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus pozvao je danas bogate zemlje da, pre nego što naruče dodatne vakcine protiv kovid 19 za sebe, provere da li to podriva napore da se vakcine dostave siromašnim zemljama.

Bogate države ugrabile su nekoliko milijardi doza vakcina, dok neke zemlje u razvoju imaju malo ili nimalo vakcina, naveo je AP.

Evropske države pružile su finansijsku podršku programu KOVAKS koji podržavaju Ujedinjene nacije o obezbeđivanju vakcina najugroženijima na svetu i razmišljaju o podeli pojedinih sopstvenih doza vakcina, iako nisu precizirale kada.

Tedros se zahvalio članicama G7 na značajnim obećanjima, ali je, posle razgovora sa nemačkim predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom, rekao da čak i ako imate novac, ako ga ne možete iskoristiti za kupovinu vakcina, to što ga imate ne znači ništa.

On je naveo da pojedine bogate zemlje stupaju u kontakt sa proizvođačima da bi obezbedili više vakcina, što utiče na sporazume sa KOVAKS-om, pa je čak i količina vakcina dodeljena KOVAKS-u zbog toga smanjena.

Tedros nije imenovao te zemlje, niti izneo druge detalje.

On je istakao da bogate zemlje treba da poštuju sporazume koje je ugovorio KOVAKS i uvere se, pre nego što zatraže još vakcina, da njihovi zahtevi ne potkopaju te dogovore.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...