PLIŠANA IGRAČKA IZ PAKLA: Amerikanci je kupili za poklon ćerki, a skrivala je zlo 100 puta jače od heroina!
Foto: Pxoenix police

opasno

PLIŠANA IGRAČKA IZ PAKLA: Amerikanci je kupili za poklon ćerki, a skrivala je zlo 100 puta jače od heroina!

Planeta -

Utvrđeno je da naizgled nevina plišana igračka kupljena u maloprodaji u Feniksu napunjena sa hiljade tableta fentanila.

Međutim, nedugo posle kupovine porodica je shvatila da njihova povoljna kupovina krije skrivenu tajnu.

"Roditelji su lutku u maloprodaji u El Miražu za svoju ćerku i pronašli vrećicu sa sa preko 5.000 pilula za koje se veruje da su fentanil", rekla je policija Feniksa u tvitu u nedelju.

Nakon poziva policiji, zabrinuti roditelji predali su drogu policajcima. Navodi se da je istraga u toku.

Fentanil je izuzetno moćan opioid na sintetički recept, koji se najčešće koristi kao lek protiv bolova.

Tokom protekle decenije, lek se proširio SAD-om i često se meša sa heroinom i drugim uličnim opioidima kako bi povećao snagu leka, što dovodi do smrtonosnih posledica.

Veruje se da je fentanil i do 100 puta jači od uličnog heroina, a neke varijante poput Carfentanila smatraju da su i 10.000 puta jače.

Snaga leka čini ga ne samo unosnom alternativom za one koji su uključeni u trgovinu drogom, već i gotovo nemogućim za korisnika na ulici da proceni njegovu snagu.

Od kilograma heroina može se proizvesti 10.000 doza; od kilograma fentanila, procenjuju analitičari, proizvešće se 500.000.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, dve trećine od skoro 47.000 smrtnih slučajeva povezanih sa opioidima u SAD-u 2018. izazvali su moćni sintetički opioidi - pre svega fentanil i njemu slični.

Mnogi stručnjaci upozoravaju da je upotreba nastavila da raste samo tokom pandemije COVID-19 dok se milioni Amerikanaca bore sa zloupotrebom opioida i zavisnošću.

Dok vlasti pokušavaju da suzbiju ilegalnu trgovinu, trgovci drogom i korisnici prisiljeni su da pronađu kreativnije načine prikrivanja krijumčarenja. U oktobru 2019. policija je zaplenila metamfetamin vredan više od 200 miliona dolara nakon što je iz Austrije isporučen u Australiju SAD sakrivene u bocama sosa.

Pošiljku, za koju je proglašeno da sadrži ljuti sos, pregledali su službenici australijskih graničnih snaga (ABF).

Vlasti su utvrdile da je pošiljka sadržala 768 boca sosa, a ispitivanja su pokazala da boce sadrže metilamfetamin, lek koji je u Australiji kolokvijalno poznat kao „led“.

Policija je saopštila da je preliminarna forenzička analiza utvrdila da su boce sadržavale oko 400 kilograma droge, s procenom potencijalne ulične vrednosti oko 200 miliona dolara.

Kurir.rs/Newsweek.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track