Najnovije vesti

VRHOVNI SUD ODLUČIO: Tramp da pokaže da je plaćao porez!
Foto: Profimedia/MANDEL NGAN/AFP

istraga protiv bivšeg predsednika

VRHOVNI SUD ODLUČIO: Tramp da pokaže da je plaćao porez!

Planeta

Vrhovni sud, najviša američka pravosudna instanca, odobrila je njujorškom tužiocu da pribavi poreske prijave i druge finansijske podatke bivšeg predsednika Donalda Trampa u okviru krivične istrage koja se vodi protiv njega.

Sudije su odbile Trampov zahtev da odloži primenu sudske odluke donete 7. oktobra po kojoj se knjigovodstvenoj firmi Mazars USA nalaže da preda materijale i podatke velikoj poroti koju je sazvao okružni tužilac Sajrus Venc, okružni tužilac sa Menhetna, inače iz redova Demokratske stranke.

Vrhovnom sudu trebalo je nekoliko meseci da donese odluku u tom slučaju. Instutucija, u čijem sastavu je troje sudija koje je imenovao bivši predsednik, nije se oglašavala tokom izbornog procesa i perioda u kom je Tramp ulagao prigovore na poraz.

Učinila je to mesec dana po okončanju mandata bivšeg predsednika.

Slučaj se odnosi na Trampovu poresku evidenciju kao privatnog lica i poslovnog čoveka u poslednjih osam godina. Sa tim u vezi - tužioci nisu obelodanili previše informacija.

Donald Tramp
foto: EPA / AL DRAGO / POOL

U jednom sudskom spisu tokom protekle godine naveli su da sa pravom traže uvid u evidenciju zbog, kako su precizirali, izveštaja u javnosti o mogućem značajnom i dugotrajnom kriminalnom ponašanju u Trampovoj organizaciji.

Deo istrage odnosi se na isplate glumici u industriji za odrasle Stormi Danijels i manekenki Karen Mekdugal da ne bi otkrivale detalje navodnih afera sa Trampom tokom predsedničke kampanje 2016.

Tramp je negirao da je sa njima imao vanbračne afere.

Jula 2020. sudije Vrhovnog suda su rezultatom glasanja sedam prema dva odbacile Trampovu argumentaciju da je predsednik države imun na istragu dok je na funkciji ili da je potrebno da tužilac pokaže veći stepen potrebe da se obelodani poreska evidencija šefa države.

Stormi Danijels
Stormi Danijels foto: EPA

Tu odluku podržali su Nil Gorsač i Bret Kavano, koji su bili Trampov izbor za sudije Vrhovnog suda. Odluka je doneta i objavljena pre nego što je Ejmi Koni Beret, treći izbor bivšeg predsednika, kao sudija nasledila Rut Bejder Ginzberg.

Trampovi advokati posezali su za dodatnim argumentima kojima su obrazlagali zašto poreske podatke Donalda Trampa ne bi trebalo obelodanjivati - ali su, pred federalnim sudom u Njujorku odbijeni u redovnom postupku i nakon žalbe.

Reč je o presudama čije stupanje na snagu je bivši predsednik SAD-a nastojao da odloži.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...