MAĐARSKA PRODUŽILA VANREDNO STANJE ZA JOŠ 90 DANA: Moguć policijski čas, kritičari kažu da Orban zloupotrebljava ovlašćenja
Foto: EPA/Peter Komka

borba sa koronom

MAĐARSKA PRODUŽILA VANREDNO STANJE ZA JOŠ 90 DANA: Moguć policijski čas, kritičari kažu da Orban zloupotrebljava ovlašćenja

Planeta -

Mađarski parlament danas je odobrio produženje vanrednog stanja za još 90 dana zbog pandemije koronavirusa i u tom periodu vlasti mogu da donose mere poput policijskog časa.

Na glasanju 133 parlamentarca desne većine glasalo je 'za', a 55 poslanika protiv produženja.

To je drugi put da je vlada premijera Viktora Orbana produžila vanredno stanje, nakon što je prvo proglašeno u novembru na 15 dana. Tada je za to glasala i opozicija.

Vladimir Putin i Viktor Orban, Viktor Orban i Vladimir Putin, Vladimir Putin, Viktor Orban, Rusija, Mađarska, 30 10 2019
foto: EPA/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK /KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Oni koji su se danas usprotivili tvrde da Orban zloupotrebljava dobijena ovlašćenja, dopušta širenje korupcije i ukida nezavisnost univerziteta.

Vanredno stanje dopušta vlastima da zatvaraju restorane i kulturne institucije i da na snazi bude policijski čas od 20 sati do 5 sati ujutro.

Situacija s koronavirusom u Mađarskoj se nedavno pogoršala. Vlasti su u ponedeljak izvestile o 2623 novih slučajeva zaraze, što je gotovo dvostruko više od broja prošle nedelje.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track