JUŽNOAFRIČKA MUTACIJA KORONE STIGLA U ČEŠKU! Novi soj doneo putnik sa Zanzibara
Foto: Shutterstock

REAGOVALA VLADA

JUŽNOAFRIČKA MUTACIJA KORONE STIGLA U ČEŠKU! Novi soj doneo putnik sa Zanzibara

Planeta -

Česi neće moći da putuju u nekoliko afričkih i južnoameričkih zemalja. Vlada je zabranila odlazak u Brazil, Keniju i Zanzibar, po preporuci Ministarstva zdravlja.

Nova mera je odgovor na pretnje južnoafričkog i brazilskog soja korona virusa. Ova mera u Češkoj stupa na snagu u petak.

"Ministarstvo zdravlja zabranilo je češkim državljanima i drugim osobama koje borave u Češkoj od 26. februara do 11. aprila, uz hitne izuzetke, ulazak u zemlje sa ekstremnim rizikom od ovih mutacija", saopštila je vladina kancelarija.

Česima nije dozvoljeno putovanje u Bocvanu, Brazil, Svazilend, Južnu Afriku, Keniju, Lesoto, Malavi, Mozambik, Tanzaniju, uključujući ostrva Zanzibar i Pemba, Zambiju i Zimbabve.

Česi u ovom periodu najčešće biraju egzotične destinacije na obalama mora i okeana, navode tamošnje turističke agencije, a Zanzibar je jedno od mesta gde rado putuju. Prema rečima portparola turističke agencije Invije Andreje Reznickove, češki putnici često povezuju letovanje na Zanzibaru sa safarijem u Tanzaniji.

Prema dostupnim informacijama, južnoafrički koronavirus je u Češku Republiku doneo putnik sa Zanzibara. Zvanično se čeka potvrda pojave te mutacije od Državnog zavoda za javno zdravlje.

(Kurir.rs/idnes.cz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track