DIGLO SE KUSO I REPATO: Nasilni protesti protiv karantina u Dablinu, policajce gađali vatrometom (VIDEO)
Foto: Profimedia

opasno

DIGLO SE KUSO I REPATO: Nasilni protesti protiv karantina u Dablinu, policajce gađali vatrometom (VIDEO)

Planeta -

Stotine demonstranata okupile su se u Dablinu u znak protesta zbog restriktivne politike zaključavanja Irske.

Ali subotnje okupljanje ubrzo je postalo nasilno, jer su policiju zasuli bocama, limenkama, pa čak i vatrometom.

Prvo nacionalno zaključavanje Irske 2020. godine bilo je najduže u Evropi, a trenutno na snazi nacionalna ograničenja svrstana su na četvrto mesto najtežih na svetu - i najteže u Evropi - istraživači sa Univerziteta Okford. Uz najviši nivo ograničenja koji će ostati na snazi najranije do početka aprila, stotine demonstranata okupilo se u subotu u Dablinu da protestuje zbog mera.

Nakon što su se simbolično okupili u Generalnoj pošti, gde su irski revolucionari pre više od jednog veka proglasili nezavisnost od Britanije, stotinak ljudi je krenulo ka parku koji je policija zatvorila u očekivanju protesta.

Demonstracije su se usput pretvorile u nasilje. Demonstranti su vikali na policajce koji su blokirali put do parka. Video snimci su zatim pokazali kako jedan demonstrant iz neposredne blizine puca vatrometom u lice policajca.

Policija je reagovala punjenjem palice direktno u gomilu kada je pokrenuto još vatrometa. Oni prestupnici koji nisu pobegli na vreme bili su odrubljeni do temelja, a "brojna hapšenja" prijavila je ministarka pravde Helen Mekenti. RTE Njuz je kasnije izjavio da su uhapšene 23 osobe, a jedan policajac prebačen u bolnicu.

Policajci su takođe bili gađani limenkama i flašama piva dok su pokušavali da zadrže gomilu sa Svetog Stefana Green.

McEntee je protest osudio kao "bezumno nasilništvo", a Tanaiste (potpredsednik vlade) i bivši premijer Leo Varadkar kao podrivanje "žrtve koju su milioni podneli u poslednjih 12 meseci".

Iako je zaključavanje Irske teže nego mere preduzete u većini evropskih zemalja, protesti su do sada bili mali i mirni, sa izuzetkom subotnjih fraza i ranijih tutnjava u oktobru. Poslednjih nedelja u Austriji, Danskoj i Holandiji izbijaju nasilni protesti.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track