OBJAVLJEN DO SADA NEVIĐEN SNIMAK ODMAZDE: Ovako su Iranci projektilima zasuli američku bazu u Iraku posle ubistva Sulejmanija
Foto: Youtube/American Military News

osveta

OBJAVLJEN DO SADA NEVIĐEN SNIMAK ODMAZDE: Ovako su Iranci projektilima zasuli američku bazu u Iraku posle ubistva Sulejmanija

Planeta -

Pentagon je deklasifikovao do sada neviđen snimak na kom se vidi kako je niz iranskih projektila pogodio američku vazduhoplovnu bazu u Iraku prošle godine, kao odgovor na američki napad i ubistvo iranskog generala Kasima Sulejmanija.

Deklasifikovan snimak objavljen je na CBS i prikazuje kako šest projektila padaju na vazdušnu bazu Ajin al-Asad, u kojoj su se nalazile američke trupe na zapadu Iraka.

Projektili su se zabili u hangare za održavanje aviona i druge bazne objekte, a potom su eksplodirali dok se gust crn dim nadvijao nad bazom.

Snimak je 8. januara 2020. godine načinio američki dron koji je leteo iznad baze, pet dana nakon što je Sulejmani ubijen u američkom vazdušnom napadu u blizini aerodroma u Bagdadu, po nalogu tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa.

U napadima nije bilo mrtvih, ali je 110 pripadnika američke vojske zadobilo kontuzije mozga jer su se nalazili veoma blizu mestu eksplozija.

Kasim Sulejmani
Kasim Sulejmani foto: AP / Office of the Iranian Supreme Leader

Iako su američki vojni zvaničnici tada pohvalili američke obaveštajne službe kako su ih prethodno upozorile na predstojeći napad i omogućili evakuaciju aviona i druge imovine, tadašnji irački premijer Adel Abdul Mahdi napomenuo je da je sam Iran Bagdadu uputio upozorenje koje je prosleđeno Vašingtonu. Iransko rukovodstvo takođe tvrdi da su kontranapadi bili demonstracija sile nakon ubistva Sulejmanija, bez namere da izazovu ljudske žrtve.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track